Jimmy Lai, grundare av Hongkong-tidningen Apple Daily. Foto: Kin Cheung

Tidskriftsägaren Jimmy Lai frikänns av Hongkongs domstol

Uppdaterad
Publicerad

Tidsskriftsägaren och demokratiaktivisten Jimmy Lai blir nu frisläppt av Hongkongs domstol. Vittnet ska enligt domaren ha varit från ett specialteam som förföljt Jimmy Lai.

På torsdagen blev Jimmy Lai friad från anklagelserna från 2017. Han misstänktes för att ha hotat en reporter från en rivaliserande tidning till hans prodemokratiska och Pekingkritiska tidningar, skriver The Guardian.

Enligt domen kunde anklagelserna inte bevisas då vittnet inte var pålitligt. Vittnet ska ha varit en del av ett specialteam som hade till uppgift att följa offentliga personer, däribland Jimmy Lai. Istället påvisade domen att det snarare var Jimmy Lai som tillfälligt tappade humöret, och inte att han hade planerat att väcka rädsla hos reportern.

Även blivit anklagad för utländskt samarbete

Trots att Jimmy Lai inte längre är misstänkt i detta fall, återstår det flertalet åtal mot honom. Han har bland att gripits minst tre gånger tidigare sedan massprotesterna i Hongkong förra året. Förra månaden anklagades han även för utländskt samarbete, delvis på grund av hans besök i USA förra året, då han träffade vice president Mike Pence och utrikesminister Mike Pompeo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.