Foto: TT

”Hoppas det inte är ett sätt att dölja bolagets brakförlust”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

”Jag har fått nog. Våld dödar festivalupplevelsen och kärleken till musik. En är en för mycket”.

Så skriver Folkert Koopmans, vd för företaget som arrangerar Bråvallafestivalen, i ett pressmeddelande.

Han har rätt. Men om de anmälda våldtäkterna och sexuella övergreppen är ett sätt att mörka det faktum att festivalen går med brakförlust varje år – och därför behöver läggas ner, är det illa.

Rebecca Haimi

Kulturjournalist

Förra året pratade jag med Agnes. När hon var 17 år våldtogs hon på Bråvallafestivalen i en husvagn. I domen står det:

”Hon minns att hon vaknade upp vid ett kort tillfälle och att någon hade sina fingrar i henne med hon vet inte vem. Sedan blev det svart igen innan hon vaknade upp igen och då var det någon som hade snoppen i hennes mun och det kändes obehagligt för hon ville inte det.

Bråvallafestivalen i Norrköping

Därefter minns hon att hon vaknade i sjukvårdstältet med två civilpoliser som sade att det skett en våldtäkt och det var först då hon förstod att det var hon som blivit våldtagen”.

LÄS MER: Detta har hänt – sexövergrepp på Bråvalla

En dom är ovanligt efter en anmälan om våldtäkt, eller sexuellt ofredande, på en musikfestival. Bevisning är svårhanterlig för polisen, och brotten liksom säkerhetsarbetet som görs för att hindra att de sker, har fortsatt att dominera nyhetsrapporteringen om festivalsommaren. Precis som 2016. Då blev Sverige internationellt omskrivet som ”våldtäktsnation”, och flera politiska poänger gjordes på bekostnad av de som anmälde att deras kroppar kränktes.

Agnes sa till mig:

– En våldtäkt förstör självförtroendet, självbilden, sexualiteten, friheten och tryggheten. Den förstör allt som har byggts upp, och man får börja om igen. Från start.

I år har ännu en våldtäkt anmälts på Bråvallas festivalområde. Trots att insatser för besökarnas säkerhet har gjorts.

– Jag associerade festival med frihet och lycka, berättade Agnes.

LÄS MER: Bråvalla ställs in 2018

Det gör hon inte längre, och att Bråvalla ställer in nästa års upplaga av festivalen, skulle därför kunna ses som att arrangören faktiskt tar sitt ansvar.

Bra, i så fall, men vi måste också veta att det tyska bolaget som arrangerar Bråvalla blöder pengar varje år. Förra året gick Fkp Scorpio Nordic AB med 75 miljoner kronor i förlust.

Folkert Koopmans, som är Fkp:s vd, har tidigare sagt att ekonomin inte är ett problem, och att det inte finns några planer på att lägga ner festivalen.

Nu görs det alltså ändå. På grund av sexbrotten.

”Vissa män, för det är män, kan tydligen inte bete sig. Det är en skam.”, skriver bolaget i sitt pressmeddelande.

Bravo.

Nu kan vi bara hoppas att det etiska ställningstagandet inte styrs av ekonomiska incitament.

Om så är fallet, utnyttjar Bråvalla Agnes och de som delar hennes historia på ett sätt likvärdigt illa det som drev fram berättelsen om Sverige som ”våldtäktsnation” 2016.

Fotnot: SVT Nyheter har sökt FKP Scorpio för en kommentar, och de vill inte svara på  om det ligger enkomiska skäl bakom. Natten till söndag kom ett nytt pressmedelande från FKP Scorpio.

”Överlag har Bråvalla varit vinstdrivande. Vi förlorade väldigt mycket pengar på Hultsfredsfestivalen, och vi har tjänat pengar på andra festivaler och konserter. Detta är en bransch för de som håller ut, och du måste arbeta långsiktigt för att bygga någonting. Vi har haft och har fortfarande en långsiktig strategi med Bråvalla” skriver Folkert Koopmans, Bråvallafestivalens ägare och grundare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Bråvallafestivalen i Norrköping

Mer i ämnet