Horace Engdahl: ”Anonyma personer är inte värda att lyssna till”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan dömdes den så kallade Kulturprofilen Jean-Claude Arnault till fängelse för två våldtäkter. Så sent som i november tonade Horace Engdahl ner anklagelser mot Arnault i en intervju med SVT Nyheter.

Intervjun skedde i slutet av november i samband med inspelningen av SVT-dokumentären Det slutna sällskapet. Där fortsätter Horace Engdahl att ifrågasätta anklagelserna mot Kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Han tonar också ned de rykten som tidigare funnits kring sexuella trakasserier.

Den artikel som Horace Engdahl refererar till är den som inledde hela Akademikrisen. I DN-artikeln som publicerades i november förra året framträdde 18 kvinnor, 14 av dem anonymt på grund av rädsla för repressalier. Deras anklagelser riktade sig mot den så kallade Kulturprofilen och handlade om våldtäkter, trakasserier och sexuella övergrepp.

Horace Engdahl: ”Bisarr artikel”

– Artikeln var bisarr. Nu var många av vittnesmålen anonyma och det är svårt att ta på allvar. Om man inte vågar träda fram med eget namn då är det nog inte riktigt så att man ska bli lyssnad på, säger Horace Engdahl i intervjun.

Horace Engdahl säger att han önskat att Akademien gått till botten med kvinnornas anklagelser innan man agerat.

– Istället startades ett drev som skickade Jean-Claude Arnault i landsflykt.

Akademien stöttade Jean-Claude Arnault

Under ett stort antal år har Akademien givit sitt stöd till Jean-Claude Arnault och den kulturverksamhet han bedrivit. De vitt spridda uppgifterna om sextrakasserier som förekommit i kulturvärlden säger sig Horace Engdahl inte ha tagit på allvar.

– Det där var ingenting man talade om i min värld. Det fanns rykten, ett slags byskvaller som gick omkring, om att han hade varit för närgången mot den och den och så. Men jag kan inte säga att vi fäste något allvarligt avseende vid det.

När det gäller domarna mot Jean-Claude Arnault vill Horace Engdahl inte längre uttala sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.