Anders Olsson kommenterar nu domen mot Jean-Claude Arnault. Foto: Janerik Henriksson/TT

Svenska Akademien bryter tystnaden efter domen mot Jean-Claude Arnault

Uppdaterad
Publicerad

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault har nära kopplingar till Svenska Akademien. Nu bryter den anrika institutionen tystnaden och den ständige sekreterare Anders Olsson välkomnar dagens dom.

”Det visar sig att det lönar sig att anmäla brott av detta slag”, skriver han i ett sms till TT.

På måndagen kom beskedet: Kulturprofilen Jean-Claude Arnault döms till 2,5 års fängelse för två våldtäkter. Jean-Claude Arnault har nära kopplingar till Svenska Akademien. Trots det ville institutionen inte kommentera domen.

– Vi har ingenting att säga eftersom det här inte är kopplat till Akademien. Men rättvisan måste ha sin gång, vi har respekt för det, sa den ständige sekreteraren Anders Olsson till TT.

Senare på måndagskvällen skickade dock Anders Olsson ett sms till TT. Där skriver han att han vill förtydliga sitt tidigare uttalande efter hovrättsdomen.

”Vi har fullt förtroende för det svenska rättsväsendet”

Anders Olsson skriver att Svenska Akademien välkomnar domen:

”Svenska Akademien tar naturligtvis avstånd från alla typer av sexuella övergrepp, även om de brott som ligger till grund för hovrättens dom inte har någon koppling till vår verksamhet. Men det är bra att domen har kommit i dag och att offret för övergreppen har fått upprättelse. Det visar sig att det lönar sig att anmäla brott av detta slag. Vi har fullt förtroende för det svenska rättsväsendet”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.