Ny tv-trend har äldre i centrum – ”Vi är spänstigare”

Uppdaterad
Publicerad

Hotell Romantik, SVT:s dejtingprogram för äldre, har väckt debatt. Men det är bara det senaste i raden av program som har äldre i centrum och visar dem på nya sätt. En välkommen trend enligt tidningsdrottningen Amelia Adamo.

-Vi är snyggare, spänstigare och har en annan livstil idag, så det är inte så konstigt att vi får vara med nu, säger Amelia Adamo.  

Vid sidan av Hotell Romantik har äldre även synts i andra Realityprogram som ”Kärleken flyttar in” och ”Första Dejten”. Även dramaserier och filmer har ofta äldre personer i huvudrollerna, såsom SVT:s julsatsning ”Äntligen”, där Lorry-gänget gjorde comeback.

En ny typ av äldre

Amelia Adamo är själv gäst i en talkshow av och för personer över 65 år som har premiär på UR nästa vecka. Hon menar att de äldre som nu syns i kulturen är en ny typ som tidigare inte fått ta plats.

-Det som är bra nu är att de som syns och hörs är de som är friska och som har en annan livsstil, för tidigare pratade man bara om äldre om det var synd om dem, om rullatorer eller att de inte kommer in på hem. Nu får vi se en helt annan äldresort, säger Amelia Adamo.  

Amelia Adamo ser även en kommersiell logik i valet att ställa äldre i centrum. Tidigare såg man inte äldre som en kommersiellt gångbar målgrupp – men idag har de både pengar och fortsätter konsumera, inte minst TV.

– Vi vill ju se oss själva. Och då blir det ju många som tittar.

”Inte alltid en 23-åring har något intressant att säga”

Men äldre skrämmer heller inte bort yngre tittare. Krönikören Fanny Svärd, som skrivit om ”Hotell Romantik”, är en av dem som uppskattar att se annat än 23-åringar på TV.

– Jag kollar mycket på reality och jag gillar när de tar med äldre deltagare, det kan vara ”Bonde söker fru”, ”Kärleken flyttar in” på TV4 eller ”Första dejten” i SVT. Jag tycker de ofta har spännande historier att berätta. Det är inte alltid en 23-åring har något intressant att säga, säger hon.

Amelia Adamo menar att äldres synlighet i TV är viktigt även på fler sätt.

– Vi har på tok för få äldre i Riksdagen så det finns väldigt många skäl att se till att äldre syns, så kanske vi också får politisk kraft av det, säger Amelia Adamo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.