Inte MNW:s fel att de gjorde fel

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt ändrar tingsrättens dom och ger skivbolaget MNW rätt att lägga ut Johan Johanssons musik på strömningstjänsten Spotify.

Det är artisten Johan Johansson som med hjälp av Musikerförbundet valde att stämma Musiknätet Waxholm, MNW, som lade ut Johanssons musik på strömningstjänsten Spotify utan att fråga artisten om lov.

Tingsrätten gav Johan Johansson rätt och MNW förbjöds enligt domen att lägga ut musik med punkbanden KSMB, Strindbergs och John Lenin som Johan Johansson skrev musik för och medverkade i. Enligt tingsrätten hade MNW olovligen utnyttjat hans upphovsrätt när de distribuerade hans musik utan ersättning eller lov.

Lägger ansvaret på den enskilde artisten

Skivbolaget överklagade domen och på fredagen kom hovrättens beslut. Hovrätten frikänner till skillnad från tingsrätten skivbolaget och ålägger nu Johan Johansson att betala MNW:s rättegångskostnader på drygt 200.000 kronor.

Hovrätten menar, i likhet med tingsrätten att det är Johan Johansson, tillsammans med andra gruppmedlemmar, som har rätten till ljudinspelningarna. Dock anser hovrätten att eftersom artisten Johan Johansson inte protesterade när bolaget distribuerade låtarna digitalt så kan det tolkas som att artisten gett sitt tysta medgivande till att musiken lagts upp på Spotify. Därmed bedömer hovrätten att MNW inte gjort intrång i artistens ensamrätt. Skivbolaget MNW gjorde, enligt hovrätten, fel men det var upp till Johan Johansson själv att påpeka det.

Kan komma att överklaga

Domen visar att bolaget lagt ut material olagligt på nätet men att artister som inte reagerar tillräckligt tydligt på det blir bundna genom sin passivitet. Det förutsätter att artister ska förbjuda bolagen att distribuera deras musik digitalt, även när bolagen hävdar att de har rätt till det, säger Per Herrey, jurist på Musikerförbundet.

Hur kommer ni att agera nu, kommer ni att överklaga? 

Ja, vi får fundera på det men det kan mycket väl bli så.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.