Johan Johansson sjunger i Monark X Foto: Wikimedia Comomons/TT

Johan Johansson förlorar tvist mot skivbolag

Uppdaterad
Publicerad

Skivbolaget Musiknätet Waxholm hade rätt att lägga ut musik med flera svenska punkband från 80-talet på streamingtjänsten Spotify – trots att musikern Johan Johansson motsatte sig det. Det står klart sedan Högsta Domstolen beslutat att inte ta upp konflikten mellan musikern och MNW.

Det var KSMB-trummisen Johan Johansson som med hjälp av Musikförbundet stämde skivbolaget MNW förra året, för att de lagt ut verk med punkband som John Lenin, Strindbergs och KSMB på Spotify utan att rådfråga Johansson.

MNW menade att de hade skivkontrakt med banden, och därför även rätt att lägga ut musiken digitalt. Men Johansson och Musikerförbundet har hela tiden hävdat att gamla skivkontrakt, skrivna före den digitala eran, inte gäller för streaming.

– Skivbolagen har likt pirater tagit sig rättigheter som de inte har, vilket är fullständigt oacceptabelt och oseriöst. Det är inte rimligt att vi ska behöva stämma bolagen för att artisterna ska få rättvisa villkor, sa Musikerförbundets ordförande Jan Granvik då.

MNW vann tvisten

Johan Johansson fick rätt i tingsrätten, men förlorade sedan mot MNW i hovrätten. Nu har skivbolaget slutgiltigt fått rätt i tvisten, eftersom Högsta Domstolen beslutat att inte ta upp frågan.

Hovrätten menade att MNW förvisso inte automatiskt har rätt att ladda upp musik från äldre skivkontrakt digitalt utan musikers medgivande, men eftersom Johan Johansson inte omedelbart opponerat sig så räknas detta som ett passivt medgivande. Skivbolaget MNW gjorde, enligt hovrätten, fel men det var upp till Johan Johansson själv att påpeka det.

Därmed kvarstår Hovrättens dom där Johan Johannson döms till att betala MNW:s rättegångskostnader på 200 000 kronor.

Konflikten har varit ett försök från Musikerförbundet att tvinga fram nya villkor när äldre inspelningar läggs upp på streamingtjänster, eftersom skivbolagens kostnader för bland annat skivtryck och distribution har försvunnit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.