Michael Alonzo från KSMB Foto: TT

Musiker mot skivbolag fall för HD

Uppdaterad
Publicerad

Punkbandet KSMB vill att skivbolaget MNW Music tar bort deras musik från strömningstjänster som Spotify. Men det vill inte skivbolaget. Konflikten har blivit en utdragen rättsprocess. Hovrätten gav nyligen MNW rätt. Nu överklagar KSMB till Högsta domstolen.

Det är KSMB:s trummis Johan Johansson som med hjälp av Musikförbundet stämt skivbolaget MNW som lagt ut verk med punkbandet på Spotify utan att rådfråga Johansson.

MNW har också lagt ut musik av banden Strindbergs och John Lenin. Argumenten för att ta bort musiken från strömningstjänsterna är främst de förlorade intäkter det innebär för artisterna.

”Fullständigt oacceptabelt”

För snart ett år sedan beslutade tingsrätten att musikerna har rätt: skivbolaget hade olovligen utnyttjat musikernas upphovsrätt genom att sprida musiken på nätet. Domen var den första av sitt slag i Sverige och skulle därmed kunna påverka hur hela musikbranschen resonerar i frågan. Svenska musikerförbundet var då nöjda med domen.

– Skivbolagen har likt pirater tagit sig rättigheter som de inte har, vilket är fullständigt oacceptabelt och oseriöst. Det är inte rimligt att vi ska behöva stämma bolagen för att artisterna ska få rättvisa villkor, sa Musikerförbundets ordförande Jan Granvik då.

Men skivbolaget MNW Music överklagade domen till hovrätten, som gav dem rätt. Bollen är nu tillbaka hos Johan Johansson och musikerna, som beslutat sig för att överklaga fallet till högsta domstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.