The Humper Bridge i Hull är en av världens längsta broar i sitt slag. Foto: AFP

Hull blir brittisk kulturhuvudstad

Publicerad

Som kulturhuvudstad får Hull 2017 hålla i prestigefyllda tillställningar som Turner-priset och Man Booker-priset.

Initiativet till att utse en brittisk kulturhuvudstad vart fjärde år togs efter att Liverpool hade stora framgångar när som europeisk kulturhuvustad 2008. Den första brittiska kulturhuvudstaden blev nordirlänska Londonderry som har uppdraget i år.

Storbritanniens regering valde Hull i i nordöstra England framför Leicester och Swansea. Som kulturhuvudstad får man bland annat i uppdrag att hålla i arrangemang som Turner-priset och Man-Boooker priset.

Hulls kulturprogram ska också inspireras av dikter av stadens störste kulturpersonlighet, poeten Philip Larkin, rapporterar BBC.

Som Kulturhuvudstad hoppas man också locka besökare och turister till staden. I Hull finns bland annat det stora konstmuséet The Ferens Gallery och The Humber Bridge, som är världens sjunde längsta bro i sitt slag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer