Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Komikerna och skådespelarna Dilan och Moa gör en improviserad humorföreställning baserad på August Strindbergs pjäs ”Ett drömspel”. Foto: Joakim Hallgrim Rückert

Humorduon Dilan och Moa gör improvisation på Strindberg

Uppdaterad
Publicerad

Komikerna och skådespelarna Dilan Apak och Moa Lundqvist har tidigare setts i produktioner som Sagan om Dilan och Moa, Dips, Tankesmedjan och På spåret. Nu tar de sig an August Strindberg med sin nya improviserade humorföreställning ”Drömspelen”. 

På Strindbergs Intima Teaters scen i Stockholm underhåller komiker- och skådespelarkollegorna hela september.

– Det finns inget manus. Vi improviserar en och en halv timme humor i en berättelse som utgår från samma ramverk som August Strindbergs pjäs ”Ett drömspel”, säger Moa.

– Det är bland de flummigaste vi har gjort, säger Dilan.

Utgår från publiken

Strindbergs pjäs ”Ett drömspel” från 1902 är grunden till Dilan och Moas föreställning.

Pjäsen handlar om guden Indras dotters resa till jorden för att försöka förstå sig på människan. Hennes funderingar blandas med drömlika scener där varken tid eller rum existerar. En form som Dilan och Moa använder sig av i sin föreställning.

– Det finns ju väldigt mycket att hämta i ett ”Drömspel”, säger Moa och förklarar att de tar in både karaktärsdrag och miljöer från Strindberg i sina improvisationer.

I Dilan och Moas version är det dock inte Indras dotter som är huvudpersonen utan frågor från varje kvälls publik som avgör den improviserade handlingen.

Strindbergs galenskap

Mycket av inspirationen kommer också från den ”galenskap” som genomsyrar Strindbergs verk enligt duon.

– Han var ju spritt språngande galen, vilket jag tänker att vi båda relaterar till, väldigt hysterisk och paranoid, säger Dilan och fortsätter:  

– Men oavsett hur han skrev, om det var väldigt realistiskt eller orealistiskt så finns det alltid ett stråk av samhällskritik i allt som han gör. Det är något som vi också alltid har med oss.

Se mer om Dilan och Moas föreställning i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer