Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tryck på klippet för att se exempel på mem. Foto: Richard Drew

Hunden bakom memet ”Doge” död – blev 18 år

Uppdaterad
Publicerad

”Doge”, eller Kabosu som hunden bakom det kända memet egentligen hette, har gått bort 18 år gammal. Det skriver ägaren Atsuko Sato på instagram.

Det var 2010 efter ett blogginlägg som ”Doge”-memet exploderade. Hunden Kabosus dömande blick användes i samband med engelskt icke grammatiskt korrekta meningar och typsnittet ”comic sans” som har ansetts vara världens fulaste.

Succé.

Sedan dess har Kabosu legat till grund för en NFT (non-fungiable token) som ifjol såldes för cirka 33 miljoner svenska kronor. Det gjorde den till den dyraste NTF:n någonsin. Memet har också gett upphov till en kryptovaluta – ”Dogecoin” – som bland annat backats upp av miljardären Elon Musk.

Kabosu, som föddes i november 2005 och blev 18 år gammal, levde majoriteten av sitt liv i rampljuset.

I december 2022 kom det ut att Kabosu hade cancer efter ett ovanligt långt liv. Efter ungefär ett och ett halvt års sjukdom somnade hunden in.

Tryck på klippet för att se exempel på ”Doge”-mem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.