Hunden Kaboso har blivit en internationell meme-succé. Bilden har beskurits. Foto: JaCreatot/Wikimedia Commons

Världsberömda Doge såld – är dyraste memen någonsin

Uppdaterad
Publicerad

”Doge”, en bild av Shiba Inu-hunden Kabosu, är en av världens mest kända memes. Nu har den sålts som en Non-fungible token (NFT) för 1 696,9 ethereum-mynt, motsvarande cirka 33 miljoner svenska kronor. Memen är därmed den dyraste som sålts någonsin, skriver NBC News.

Memen lades på tisdagen upp för auktion av Atsuko Sato, hunden Kabosus ägare. På fredagen blev den såld.

Vad som har sålts är ett digitalt konstverk som genom kryptoteknik fått en unik digital signatur som ska vara omöjlig att kopiera.

– Vi är glada över att vara en del av denna milstolpe i internets historia, säger Don Caldwell, chef på sajten Know Your Meme som varit delaktiga i att certifiera memen innan den lades upp för försäljning, till NBC.

Bilden av Kabosu laddades upp på nätet 2010 och har sedan dess blivit mycket populär. Hundens ansikte pryder bland annat loggan för kryptovalutan dogecoin och 2019 utsågs Doge till ”decenniets meme” av Know Your Meme.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.