Hundratals telefonnummer reserveras för film, tv och böcker

Uppdaterad
Publicerad

Post- och telestyrelsen reserverar telefonnumren 070-1740605 upp till 070-1740699 för svensk fiktion, rapporterar Dagens Nyheter.

I Hollywoodfilm har de flesta telefonnummer börjat med 555. 555-nummer används knappt i USA och därmed kan inte nyfikna fans få för sig att ringa och störa en riktig person när de vill ringa till exempel Ghost busters (555-2368).

I Storbritannien beslutade man 2004 att varje region skulle få tusen telefonnummer att disponera för drama. Det finns därför olika riktnummer så att man ska kunna skilja på om en tv-figur ringer någon i Nordirland, Birmingham eller Edinburgh. Även ospecificerade orter har ett eget nummer.

I Irland har 02091-nummer reserverats för film och drama och i ytterligare flera länder har vissa siffror öronmärkts för fiktionen och underhållningsindustrin.

Både mobil och fast telefoni

Nu är det alltså dags för svenska fiktiva personer att få egna nummer.

–  Man vill ju undvika att sätta in telefonnummer i filmer och böcker som sedan råkar skada abonnenter, säger Bo Martinsson, på enheten för nummer och adressering på Post- och telestyrelsen till Dagens Nyheter.

070-1740605 till 070-1740699 kan därför bara användas av låtsaspersoner. Det finns även nummer till fasta telefoner, men bara till fyra städer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.