Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se reportaget med poeten Johan Jönson om nya boken. Foto: Johan Jönsson

Hyllade poeten Johan Jönson om sin nya bok: ”Inte ens jag läser den här”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Johan Jönson är tillbaka med ett nytt verk om död, demens och diktande. Nya diktsamlingen ”Nollamorfa” är utgiven i det, för en bok, ovanliga formatet A3.  Babel åkte på hembesök och bad honom lägga ut texten.

”Nollamorfa” är en döende mans inre monolog och fragmentariska tankar, som lagts ut i grafiska mönster på boksidorna. Inte helt enkelt för en läsare, medger poeten Johan Jönson själv.  

– Jag är som privatperson en hängiven läsare av litteratur, men inte ens jag är en läsare av vad jag har skrivit.

Johan Jönson slog igenom stort med ”Efter arbetsschema” år 2008. Han har bland annat uppmärksammats för hur han hanterar ämnen som språk, klass, kamp och våld. Och inte minst för dikten om att torka sin “herpesbubblande kuk” på välbärgade familjers handdukar.   

När Babel träffar Johan Jönson sprider han ut boksidorna från sin nya diktsamlingen på golvet och konstaterar efter en stund han att det är märkligt att se dem på det sättet.

– Det är det här man har förslösat flera liv av sitt år på. Och det gestaltas nu av att det bara är torra löv som kommer blåsa bort. Helt meningslösa löv.  

Hela reportaget sänds i Babel den 26 mars och kan ses här redan nu.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.