Lila i stället för svart när världens sörjer Prince. Foto: TT Bild/Privat

Hyllningar i lila världen över

Uppdaterad
Publicerad

Lila i stället för svart när världen sörjer Prince.

På fredagen vaknar världen upp till nyheten om att musikikonen Prince avlidit, bara 57 år gammal. Sociala medier har fyllts av hyllningar till världsstjärnan. Byggnader, tidningsomslag och webbsidor har bytt ut sina färger till lila för att hylla en av Prince största hits ”Purple Rain”.

Lila hyllningar i hemstaden

I stjärnans hemstad Minneapolis har Minnesota Twins Baseball stadium bytt ut sina färger till lila, liksom en av stadens huvudgator Lowry Avenue Bridge, det skriver BBC. Nattklubben First Avenue i Minneapolis, där videon till Prince hit ”Purple Rain” spelades in beslutade att hålla öppet hela natten för att hedra stjärnan. Tusentals fans dök under torsdagskvällen upp till klubben och hela kvarteret fick stängas av på grund av folkmassan, skriver CBS.

Artisten Prince död

Hundratals fans möttes också i centrala Minneapolis under fredagsmorgonen och vid ett tillfälle stämde de ut i allsång och sjöng ”Purple Rain”.

– Prince var en barn av vår stad och hans kärlek till sin stad syntes i flera av hans sånger, sa borgmästaren Betsy Hodges, till Star Tribute.

The New Yorkers omslag helt i lila

Det är inte bara i hemstaden som färgerna lila syns för att uppmärksamma stjärnans bortgång. MTV bytte färg på sin twitterlogga. The New Yorker lät hela deras omslag prydas av ett lila regn, liksom Storbritanniens tidning The Sun vars omslag visar en bild på Prince mot en lila bakgrund.

Flera byggnader världen över lyste också upp i lila för att hylla Prince. Bland annat Eiffeltornet i Paris, Los Angeles stadshus och New Orleans Superdome. Även Niagarafallen var lila under torsdagen, urpsrungligen för att uppmärksamma Storbritanniens drottning Elizabeths födelsedag, men Princefans uppskattade sammanträffandet.

President Obama hyllar

Runt om i världen har hyllningarna till världsstjärnan strömmat in. Sociala medier har fyllts av videoklipp och lovord till Prince och hans musikaliska arv. Musikstjärnor som Madonna, Beyonce och Lenny Kavitz har uttryckt sin sorg över stjärnans bortgång.

Madonna twittrade: ”Han förändrade världen. En sann visionär. Vilken förlust. Jag är förtvivlad.”

Även USA:s president Barack Obama hyllade artisten. ”I dag sörjer världen en kreativ ikon. Michelle och jag ansluter oss till fans världen över i sorg över hans plötsliga bortgång”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Artisten Prince död

Mer i ämnet