Nu är det klart vilka artister som ska tävla i 2020 års Melodifestival. Programleder gör Linnea Henriksson, Lina Hedlund och David Sundin (längst fram i mitten). Foto: Jessica Gow/TT

Här är artisterna som tävlar i Melodifestivalen 2020

Uppdaterad
Publicerad

I år blev det John Lundvik och The mamas som fick representera Sverige i Eurovision i Israel. Nu ska 28 nya akter tävla om att få åka till Nederländerna för Sveriges räkning år 2020.

Nästa år besöker Melodifestivalen Linköping, Göteborg, Luleå, Malmö, Eskilstuna och Stockholm. Första deltävlingen drar i gång 1 februari och finalen hålls 7 mars. 2020 fyller tävlingen dessutom 60 år.

Programleder gör den nya trion David Sundin, Lina Hedlund och Linnea Henriksson.

– Låtar på svenska går väldigt bra, den trenden har spillt över på Melodifestivalen i år, vi har tolv låtar på svenska, säger Melodifestivalens biträdande tävlingsproducent Karin Gunnarsson under presskonferensen.

Deltävling ett, Linköping:

Malou Prytz – Ballerina

Prytz tog sig till final i årets upplaga med I do me.

Felix Sandman – Boys with emotions

Sandman kom tvåa efter Benjamin Ingrosso 2018. Han har tidigare varit med i pojkgruppen The FO&O.

OVÖ – Inga problem

Finess och Ivory utgör duon OVÖ – Om vi överlever. Duon gör debut i Melodifestivalen.

The mamas – Move

Årets Melodifestivalen-vinnare har dumpat John Lundvik och uppträder i egen rätt 2020. Det blir gospelinslag även denna gång.

Suzi P – Moves

Känd för låtarna Shunon och Livin’ la vida. I augusti framförde hon Shunon i SVT:s sommarlovsmorgon med ordet ”kokain” utbytt mot ”dubbelliv”. Åtminstone två föräldrar som Aftonbladet varit i kontakt med tyckte att det var oacceptabelt att låten framfördes.

Sonja Aldén – Sluta aldrig gå

Har stått på scenen i Melodifestivalen tre gånger tidigare och skrivit flera låtar. Senast hon var med var 2012 med I din himmel.

Robin Bengtsson – Take a chance

Bengtsson vann Melodifestivalen med I can’t go on 2017 och placerade sig på en femteplats i Eurovision i Ukraina. Det här blir hans tredje Melodifestival.

Deltävling två, Göteborg:

Linda Bengtzing – Alla mina sorger

2020 blir Linda Bengtzings sjunde gång i Melodifestivalen. Första gången hon ställde upp var 2005 med Alla flickor och har sedan dess varit med 2006, 2008, 2011, 2014 och 2016.

Dotter – Bulletproof

Johanna ”Dotter” Jansson vinsttippades 2018 men slogs ur sin deltävling. Efter det gick hon ut med att hon inte skulle tävla i Melodifestivalen igen. Nu har hon ångrat sig.

Anna Bergendahl – Kingdom come

Vann Melodifestivalen 2010 med This is my life, men i Eurovision gick det inget vidare. Hon deltog även i årets mello med Ashes to ashes som via andra chansen tog sig till final och knep en tiondeplats.

Jan Johansen – Miraklernas tid

Jan Johansen tog över denna låt efter det att Thorsten Flinck blivit diskvalificerad från Melodifestivalen eftersom han står åtalad för olaga hot och skadegörelse. Johansen fick sitt stora genombrott 1995 med bidraget Se på mig som vann tävlingen och sedan slutade på tredje plats i Europafinalen.

Klara Hammarström – Nobody

Har tidigare tävlat inom ridsport och synts i realityserien Familjen Hammarström som följer syskonen i familjen och deras respektive karriärer. Detta blir hennes mellodebut.

Paul Rey – Talking in my sleep

Paul Rey (Pauli Jokela) har samarbetat med Snoop Dogg och hans mentor är Quincy Jones. Nu gör han debut i Melodifestivalen.

Méndez feat Álvaro Estrella – Vamos amigos

Méndez har deltagit flera gånger tidigare, senast 2018 med Everyday. Everyday blev en av publikens favoriter, men juryn var inte lika imponerad.

Deltävling tre, Luleå:

Faith Kakembo – Crying rivers

Har deltagit i P4 Nästa och gör debut i Melodifestivalen.

Amanda Aasa – Late

Även Amanda Aasa är en tidigare Idol-deltagare och finalist i radioprogrammet P4 nästa. Hon gör sin debut i Melodifestivalen.

Albin Johnsén – Livet börjar nu

Artist, rappare och låtskrivare som slog igenom med låten Din soldat 2014. Var med för tre år sedan med låten Rik tillsammans med Mattias Andréasson.

Drängarna – Piga och dräng

Slog igenom 1995 med låten Vill du bli min fru. Sju år senare dömdes låten av Högsta domstolen för att ha plagierat fiolslingan från 70-talsgruppen Landslaget. Fallet är det senaste HD-fallet, och därför vägledande, när det gäller plagiat av melodislingor i Sverige.

Mariette – Shout it out

Efter ett års mellopaous är Mariette tillbaka för fjärde gången. Bäst gick det första gången hon var med, men hon har lyckats placera sig relativt högt när hon deltagit.

Anis don Demina – Vem är som oss

Deltog 2019 tillsammans med Zeana och låten Mina bränder. Anis don Demina är artist och Youtube-profil.

Mohombi – Winners

Mohombi har tidigare gjort låtar åt bland andra Pitbull. I år deltog han med Hello som tog honom till final.

Deltävling fyra, Malmö:

Hanna Ferm – Brave

I årets tävling tävlade hon tillsammans med Liamoo med låten Hold you. Duon kom på tredje plats i finalen, men nu tävlar Hanna solo.

Nanne Grönvall – Carpool karaoke

En riktig veteran i Melodifestivalensammahang, både som artist och låtskrivare. Men nu var det ett tag sen sist hon stod på en melloscen. 1986 deltog hon för första gången med Eldorado i gruppen Sound of music. Senast syntes hon 2007 med Jag måste kyssa dig.

William Strid – Molnljus

Strid deltog i Idol 2018. Detta blir hans Mellodebut.

Jakob Karlberg – Om du tror att jag saknar dig

Melodifestivalendebutant och sommarplågeskapare som ligger bakom 2015 års Fan vad bra. Om du tror att jag saknar dig är skriven av bland andra Nanne Grönvall som deltar i samma deltävling.

Ellen Benediktson och Simon Peyron – Surface

Benediktson deltog 2014 med Songbird och gick till final. Nu tar hon med sig Simon Peyron som syntes i gruppen Outtrigger samma år.

Victor Crone – Troubled waters

Crone tävlade för Estlands räkning i Eurovision 2019 med Avicii-inspirerade Storm. Han kom på plats 19 av 26.

Frida Öhrn – We are one

Mest känd för låten Release me med bandet Oh Laura. Sedan dess har hon varit med i Cookies ’N’ Beans. Öhrn har deltagit i Melodifestivalen tre gånger tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2020

Mer i ämnet