I Malmös kulturljudzon ska högljudd kultur få frodas. Foto: Gianluca La Bruna

I Malmös nya kulturljudzon ska kulturen få låta högt

Uppdaterad
Publicerad

I Malmös nya kulturljudzon byggs inga bostäder för klagande grannar – istället blir det ett bullerreservat där nattklubbar, livescener och föreningar får lov att låta.

– Vi är jätteglada, säger Andrea Correa på rockklubben Plan B.

Kulturljudzonen i området kring Norra Grängesbergsgatan i Malmö innebär att nattklubbar, livescener, föreningar och industrier ska få lov att låta – även i  fortsättningen. Inte hur högt som helst, men 85 decibel. Liknande initiativ har tagits i andra europeiska städer, men Malmö blir först i Sverige.

– Vi har ju ofta bullerzoner för industrin. Nu är tanken att vi ska göra ungefär likadant för kulturen, säger Sofia Hedén, ordförande i Malmös stadsbyggnadsnämnd, som tidigare sett hur kulturaktörer i staden fått stänga på grund av nybyggda bostäder med klagande grannar.

Rockklubben Plan B har huserat i området sedan flera år.

– Vi är väldigt glada att vi blir accepterade som plats i staden. Nu finns det inga gränser för vad vi kan åstadkomma här ute, det är väldigt spännande, säger Andrea Correa, bandbokare på Plan B.

”Hade varit slutet för oss”

Några som är mindre entusiastiska är det kommunala bostadsbolaget MKB som hade planer på att bygga ungefär 1000 bostäder i området.

– Samtidigt måste vi ta ett ansvar för hela staden och bygga en stad som lever under lång tid framöver och som inte bara är en stad för bostäder och shoppingcenter, säger Sofia Hedén.

Den största utmaningen för Malmös kulturljudzon blir nu att låta hyrorna ligga kvar på en rimlig nivå så att det kan fortsätta vara lite av en ”underdogverksamhet”, menar Sofia Hedén.

Andrea Correa på Plan B känner en viss oro över att kulturljudzonen kommer att innebära mer konkurrens. Samtidigt tror hon inte att rockklubben hade överlevt MKB:s bostadsbygge.

– Vi har fått kämpa för alla typer av tillstånd. Jag tror att det hade varit slutet för oss helt enkelt, säger hon.

”Skulle kunna ta rygg på Malmö”

I Stockholm uppstod livlig debatt för snart två år sedan då många nattklubbar och livescener tvingades stänga just på grund av klagande grannar.

Jonas Naddebo (C) som är kulturborgarråd i Stockholm tycker att Malmös kulturljudzon är intressant.

– Nu får vi ett svenskt exempel där vi kan se hur det rimmar med svensk lagstiftning. Jag ser med spänning fram emot att följa det för att se om vi skulle kunna ta rygg på Malmö, säger han.

Enligt Naddebo är det många som under pandemin fått upp ögonen för hur viktigt det är att ha en levande stad.

Är du rädd att Malmö går om Stockholm som Sveriges nattlivs-stad?

– Alla goda krafter som verkar för levande nattklubbar och livescener är bra. Vi ska inte se det som att de står mot varandra. Jag välkomnar Malmö in i fajten, säger Jonas Naddebo.

Beslutet om kulturljudzonen togs i slutet av januari och sänds i början av februari ut på samråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.