Skådespelaren Christoph Gawenda i Schaubühneteaterns uppsättning av Ibsens En Folkefiende. Foto: Arno Declair/Schaubühneteatern

Ibsen-pjäs stoppad i Kina – publiken kritiserade regeringen

Publicerad

En uppsättning av Ibsens En folkefiende skulle sättas upp av den tyska Schaubühneteatern vid en teater i Nanjing, östra Kina. Men föreställningarna ställdes hastigt in. Nu menar den tyska teatern att de blivit belagda med censur efter att publiken som en del av tidigare föreställningar uppmanats dela sina åsikter.

När Shaubühneteatern sätter upp Ibsens 1800-tals pjäs En folkefiende på en turné i Kina innehåller den inslag där publiken uppmanas till att delta genom att ropa ut sina åsikter – om vad de vill.

Efter att pjäsen den 6 september visats i Peking dryftades från publikhåll missnöje med Kinas regering och myndigheter – något som nu enligt Schaubühneteatern resulterat i att kvarvarande visningar belagts med censur, skriver The New york times.

Enligt Schaubühneteaterns vd, Tobias Veit, ska den kinesiska teaterledningen ansett uppsättningen alltför riskabel i det auktoritära landet.

– Jag hade förstått reaktionen om det varit så att vi kommit till landet för att provocera, men så är ju inte fallet. Vi kom till Kina för att föra dialog – vilket är vad teater handlar om, sa Tobias Veit vidare till tidningen.

Samtidigt hänvisas det från officiellt kinesiskt håll att de inställda föreställningarna beror på ”tekniska problem”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer