Journalister trängs utanför Stockholms tingsrätt inför andra dagen av rättegången mot ASAP Rocky. Foto: Fredrik Persson/TT & Thomas Fehrm/SVT

I dag hörs ASAP Rocky i misshandelsmålet

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen fortsätter misshandelsrättegången mot artisten ASAP Rocky och två personer i hans sällskap. De tre misstänks för att den sista juni ha misshandlat en ung man på en gata i centrala Stockholm.

På torsdagen väntas vi få höra vittnen som såg vad som hände i närheten av restaurangen där männen träffade varandra. Under dagen tros också ASAP Rocky, vars riktiga namn är Rakim Mayers, berätta om händelsen.

Klicka här för att komma till  en fördjupande direktrapportering från rättegången

ASAP Rocky

På plats i rättsalen är flera anhöriga, representanter från den amerikanska ambassaden och även ASAP Rockys manager. Vita husets sändebud Robert C O'Brien närvarar också, och ett antal platser har tilldelats allmänheten.

Fokus vid rättegångens start på torsdagmorgonen har varit att klargöra vissa detaljer i målsägandens historia, framför allt om den eventuella flaskan eller flaskorna faktiskt användes.

Förhörs av ASAP Rockys advokat

Målsägandens har också fått beskriva de läkarundersökningar som gjorts av hans revben, samt om hans vän som närvarade vid händelsen såg något av vad som hände, på vilket målsäganden svarar att vännen sprang iväg när målsäganden blev slagen och att de inte har haft någon kontakt sedan dess. På frågan om han har något att tillägga säger målsäganden att ”på grund av den här händelsen har jag förlorat min flickvän, mina vänner, min familj och alla släktingar. Och min familj är ledsna över det som har hänt. Jag förstår att hans mor sitter här och är ledsen. Jag förstår henne. Det är samma sak med min mor som är ledsen över det.”

ASAP Rockys advokat, Slobodan Jovicic, har hållit förhör med målsäganden som framför allt handlat om hur länge de uppehöll sig vid restaurangen Max innan ASAP Rockys sällskap anlände, och varför de var där så länge innan. Målsäganden har också berättat att han på vägen hem från sjukhuset tänkte gå förbi Max och se om han kunde hitta de personer som misshandlat honom. Advokaten har också framhållit att målsäganden inte verkar bete sig nyktert vid tillfället, något som målsäganden nekar till. Även frågan om vad som hände med målsägandens hörlurar, när och hur de gick sönder och hur de användes i slagsmålet, kommer upp i förhöret.

Smeknamnet Harlem

Vidare har det diskuterats ifall det är ASAP Rocky som kallas för Harlem. I ett sms som ASAP Rockys assistent skickade, och som används som bevisning, säger hon att en Harlem slog någon med en flaska. ASAP Rocky ska tidigare ha kallats för Harlem i ett youtube-klipp. Försvaret säger att ASAP Rocky kallades för Harlem under en specifik period på ungdomsanstalten för 13-14 år sedan för att han kommer från området, och menar att det som sägs i klippet är en anekdot.

Innan rätten tog en liten paus i förhandlingarna meddelade de att tidsplanen för rättegången kan komma att förlängas. I nuläget är rättegången planerad att avklaras på tre dagar, med en sista dag i morgon fredag.

Fakta: Detta är ASAP Rocky

30-årige Rakim ”ASAP Rocky” Mayers är en av världens mest kända rappare, med tre album bakom sig som alla intagit topp 5 på den amerikanska Billboard-listan. Han har samarbetat med artister som Kendrick Lamar, Selena Gomez och Drake, och låtar som Praise the lord, F*cking problem och Everyday har hundratals miljoner lyssningar i musiktjänster som Spotify och Youtube.

ASAP Rocky står, tillsammans med två vänner i hans turnésällskap, åtalad för misshandel av normalgraden efter ett bråk i Stockholm den 30 juni. Rapparen medger att slagsmålet ägt rum, men hävdar nödvärn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ASAP Rocky

Mer i ämnet