Artisterna som kommer att tävla i Melodifestivalen 2019. I dag presenterades samtliga artister som ska delta. Foto: Jessica Gow/TT

Här är Melodifestivalens artister 2019

Uppdaterad
Publicerad

Nu har 2019 års artister till Melodifestivalen avslöjats. Bland de deltagande finns veteraner som Jan Malmsjö, 86, och sociala medier-profiler som youtube-profilen Vlad Resier, 25, och instagrammaren Bishara, 15.

Av 2300 bidrag har 28 artister och grupper valts ut att tävla i nästa års Melodifestival. Bidragen är en mix av gamla vinnare, gamla finalister, andraplatstagare och nykomlingar.

Deltagarålder mellan 15 och 86 år

Jan Malmsjö, 86, är den äldsta deltagaren och kommer att tävla med låten Leva livet. Förra gången han deltog var för hela 50 år sedan. Nästa års yngsta deltagare är Bishara Morad, 15. Han har gjort sig ett stort namn på Instagram och deltar med låten On my own.

– Det är jättenervöst, säger Bishara Morad till SVT.

Förutom instagrammaren Bishara kommer youtube-profilen Vlad Resier, 25, att tävla. Han ställer upp med låten Nakna i regnet.

Arvingarna deltar för femte gången

Flera gamla vinnare deltar, bland annat Martin Stenmarck med Låt skiten brinna, och Anna Bergendahl med låten Ashes to ashes.

– Jag är ju nio år äldre och tryggare i mig själv. Jag tycker att min röst har mognat och jag hoppas att den utvecklingen syns, säger Anna Bergendahl till SVT.

Arvingarna ställer upp i Melodifestivalen för femte gången. 1993 vann de tävlingen med jättehiten Eloise. I år tävlar de med låten I do.

Tidigare favoriter

En annan veteran som deltar är Andreas Johnson. Han slog igenom stort med låten Glorious 1999. Han har sedan dess deltagit i Melodifestivalen vid sex tillfällen, bland annat med Sing for Me 2006 och tillsammans med Carola Häggkvist 2008 med låten One Love. 2019 deltar han med låten Army of us. Han har dock aldrig vunnit tävlingen.

Fler deltagare som återvänder är Jon Henrik Fjällgren, som ställer upp med Norrsken. Artisten Nano tävlar igen med låten Chasing rivers.

– Det känns riktigt underbart och kul att vara tillbaka. Jag gillar att gå in i matchen och rollen, och hela grejen med Mello, säger Nano till SVT.

– Det är en låt om att vara sig själv och inte följa trender. I mitt fall efter Mello och hela min succé så ville många blanda sig i och tycka och tänka. Man tappar sig själv musikaliskt. Jag vill inspirera kidsen att tro på sig själv, fortsätter han.

Molly, Holly och Polly

Dolly Style deltar med låten Habibi. Gruppen bildades 2014 och utgörs av karaktärerna Molly, Holly och Polly. Artisterna bakom de färgglada karaktärerna har bytts ut vid ett flertal tillfällen de senaste åren.

Wiktoria är tillbaka för tredje gången med Not with me. 21-åringen kom fyra 2016 med Save me, och sexa 2017 med As I lay me down.

Många debutanter

17 av årets artister (solo eller i grupp) deltar för första gången. Några av dessa är Pagan Fury som deltar med låten Stormbringer, och Rebecka Karlsson med låten Who I am. Hon är ännu en av de artister som mötte sin stora publik i en talangtävling i tv. Redan som åttaåring var hon med i Talang 2009.

The lovers of Valdaro vann en biljett till Melodifestivalen genom musiktävlingen P4 Nästa. Stockholmsduon består av Erik Gabriel och Adam Warheste och kommer att delta med låten Somebody wants.

2/2 Deltävling 1 – Göteborg
9/2 Deltävling 2 – Malmö
16/2 Deltävling 3 – Leksand
23/2 Deltävling 4 – Lidköping
2/3 Andra chansen – Nyköping
9/3 Final – Stockholm

Melodifestivalen 2019 sänds lördagar kl 20:00 i SVT1 och SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2019

Mer i ämnet