Eric Saade, Marika Carlsson, Sarah Down Finer och Kodjo Akolor programleder Melodifestivalen 2018. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kvartett leder Melodifestivalen 2019

Uppdaterad
Publicerad

Drygt tre miljoner svenskar följer Melodifestivalens deltävlingar – och galjonsfiguren för tävlingen är programledaren. I år leds programmet av en kvartett: komikerna Marika Carlsson och Kodjo Akolor tillsammans med artisterna Eric Saade och Sarah Dawn Finer.

Nästa år blir det fyra personer som lotsar tittarna genom den sex veckor långa Melodifestivalen. Det är komikerna Marika Carlsson och Kodjo Akolor och artisterna Eric Saade och Sarah Dawn Finer som får uppdraget.

– Det här är en dröm!, säger Marika Carlsson om sitt uppdrag som programledare.

– Det är det bästa programmet som finns och eftersom jag inte är begåvad med en fantastisk sångröst så jag kan sjunga en härlig ballad så är jag begåvad med andra saker som gör att jag kan vara programledare och därför är det så mäktigt att vara här med detta oerhört sköna gänget, fortsätter hon.

Artisten Sarah Dawn Finer beskriver känslan av att återigen få axla rollen som programledare för Melodifestivalen som ”extra speciellt”.

– Som att komma tillbaka till en plats där jag är efterlängtad och välkommen, säger hon under presskonferensen.

Hon är förhoppingsfull inför nästa års upplaga:

– Jag tror redan nu att vi kommer kunna ge varandra och tittarna något helt nytt, säger Sarah Dawn Finer.

Från artist till programledare

Artisten Eric Saade byter nu ”sida”, från tävlande i Mello till programledare av densamma. En chans att göra ”lite av varje”, säger han. 

– Vi har redan börjat spåna idéer, som även innehåller musik. Det är det som är det roliga att kunna få göra allting och inte bara fokusera på ett nummer som man ska jobba på i flera månader, säger han.

Kodjo Akolor har programlett galor och liknande evenemang tidigare, som Guldbaggegalan och Musikhjälpen. På frågan om hur han tror att Melodifestivalen kommer te sig hoppas han det ska bli kul.

– Jag antar och hoppas att det blir roligare! Fler ballonger och mer musik också, säger han.

Kritiserades

I våras fick Melodifestivalens manus och sketcher en hel del kritik från publik och krönikörer. Programledaren David Lindgrens sidekick Fab Freddie berättade att han delvis led att av hån och hat han utsattes för i sociala medier. Även David Lindgren berättade att han kände av publikens besvikelse.

– Vad jag än gör hittar någon något bajs i det, sa Lindgren under förra årets final.

2018 års deltävlingar tappade publik jämfört med tidigare. Flera deltävlingar landade en bra bit under tre miljonersstrecket, vilket är lågt i melodifestivalsammanhang.

Alla datum och städer för Melodifestivalen 2019

Deltävling 1 – Göteborg 2 februari

Deltävling 2 – Malmö 9 februari

Deltävling 3 – Leksand 16 februari

Deltävling 4 – Lidköping 23 februari

Andra chansen – Nyköping 2 mars

Final – Stockholm 9 mars

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.