Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Indigenous Literacy Foundations vd Ben Bowen om att tilldelas priset i klippet. Foto: Wayne Quilliam

Indigenous Literacy Foundation tilldelas 2024 års Almapris

Uppdaterad
Publicerad

Den australiensiska läsorganisationen Indigenous Literacy Foundation tilldelas årets Almapris, för sitt innovativa arbete med att sprida litteratur till barn bland Australiens urfolk.

Almapriset, Astrid Lindgren Memorial Award, instiftades 2002 av Sveriges regering med syfte är att hedra minnet av Astrid Lindgren och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen.

I år var det totalt 245 kandidater (författare, illustratörer och läsfrämjare) från 68 länder och regioner nominerade. Nu står det klart att den läsfrämjande organisationen Indigenous Literacy Foundation (ILF) tilldelas prissumman på fem miljoner svenska kronor.

Astrid Lindgren-priset

– Vi är chockade och jag tror det kommer ta lång tid för oss innan det sjunker in, säger Ben Bowen, vd för ILF, till Kulturnyheterna.

”Innovativ verksamhet”

Enligt juryns motivering lyfter organisationen i tät samverkan med lokala samhällen värdet av de egna språken och berättelserna.

”Genom att sprida böcker och stimulera läsande, berättande och skapande bygger Indigenous Literacy Foundation läslust, stolthet, självförtroende och en känsla av tillhörighet. ”

– Betydelsen av det egna språket och de egna berättelserna är grunden för Indigenous Literacy Foundation lysande arbete bland urfolk i Australien. Deras innovativa verksamhet som bygger på respekt, samverkan och känsla är en inspiration för läsfrämjande arbete runt om i världen, säger Boel Westin, ordförande i juryn för Astrid Lindgren Memorial Award, i ett pressmeddelande.

Finns i 427 urfolkssamhällen

Indigenous Literacy Foundation (ILF) bildades 2011 av Suzy Wilson med målet att erbjuda Australiens urfolk tillgång till bra litteratur och öka läsandet och läsförmågan.

Genom olika program erbjuder de bokpaket till familjer i ursamhällen runt om i Australien och på Torressundöarna. De översätter böcker och anordnar högläsning.

– Vi arbetar med 427 olika urfolksamhällen runt om kontinenten. Att kunna dela detta pris med alla de som jobbat med läsfrämjande i över tio år, är fantastiskt, säger Ben Bowen.

ILF är den fjärde läsfrämjande organisationen som tilldelats Astrid Lindgren Memorial Award.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör juryns motivering Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tidigare pristagare:

2023 – Laurie Halse Anderson (USA)

2022 – Eva Lindström (Sverige)

2021 – Jean-Claude Mourlevat (Frankrike)

2020 – Baek Heena (Korea)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astrid Lindgren-priset

Mer i ämnet