Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Rundberg berätta om hur han inspireras av Astrid Lindgren och varför han vill skriva böcker för barn och unga. Foto: Astrid Lindgren-priset/Ylva Sundgren

Johan Rundberg tilldelas Astrid Lindgren-priset 2023

Uppdaterad
Publicerad

Årets Astrid Lindgren-pris går till författaren Johan Rundberg för ett förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. Prissumman är 100 000 kronor.

Johan Rundberg är född 1973. Han är mest uppmärksammad för den historiska serien om barnhemsbarnet Mika och fick Augustpriset för Nattkorpen 2021.

Rundberg har sedan debuten skrivit allt ifrån läskiga spänningsromaner och romantiska komedier till vardagsnära berättelser för nybörjarläsaren. I höst är han aktuell med mellanåldersromanen Totalvägra.

Astrid Lindgren-priset

Under tisdagen blev det klart att han får årets Astrid Lindgren-pris.

– Det känns omtumlande. Jag har väl inte riktigt tagit in det än, men det är förstås väldigt hedrande och jag är jätteglad. Att skriva är ett ganska ensamt jobb. Det är lätt att börja tvivla på sina egna grejer och händer det något sånt här så får man ju verkligen kvitto på att 'ja, det kanske är helt okej', säger Johan Rundberg till Kulturnyheterna.

Skriver om punkdrömmar

Motiveringen till att Rundberg får priset lyder:

”Han är fenomenal på att skapa karaktärer som känns som verkliga människor, och deras samspel och dialog med varandra är något helt i särklass. Oavsett om han skriver om punkdrömmar i nutid eller barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm skapar han bladvändare som är omöjliga att värja sig emot. Han skriver med stor människokärlek och en lågmäld humor som lyser igenom allt han gör, och han är hundra procent lojal med de barn han skriver om och för.”, skriver juryn i ett pressmeddelande.

– Jag tror att det är så att jag skriver för barn för att jag får återuppleva den åldern litegrann och i bästa fall få medverka till att ett barn har en läsupplevelse. Och det är nog det häftigaste jag kan tänka mig, säger Johan Rundberg till Kulturnyheterna.

Hör mer om hur Johan Rundberg inspireras av Astrid Lindgren i klippet.

ASTRID LINDGREN-PRISET

Astrid Lindgren-priset instiftades av Rabén & Sjögren 1967, året då Astrid Lindgren fyllde 60 år. Sedan 2017 delas priset ut tillsammans med Astrid Lindgren AB.

Priset delas ut årligen för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen.

Prissumman är på 100 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astrid Lindgren-priset

Mer i ämnet