Artister som Lady Gaga, Kelly Clarkson och Cindy Lauper kommer bära en vit ros på söndagens Grammy Awards, i solidaritet med dem som utsätts för övergrepp. Foto: TT

Inför Grammy-galan: är det musikindustrins tur att lyfta på locket?

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska musikindustrin har varit påfallande tyst medan Hollywood har talat öppet om sexuella övergrepp under Me too-rörelsen. Kanske ändras det på söndagens Grammy Awards, då deltagarna kommer bära en vit ros som symbol för solidaritet med de som blivit utsatta.

Liksom på Golden Globe-galan för några veckor sen – där en stor del av de inbjudna bar svart i sympati med metoo-rörelsen – har Grammygalans besökare uppmanats att bära en vit ros, enligt initiativtagarna en symbol för ”hopp, fred, sympati och motstånd”.

Det är gruppen Voices in Entertainment som ligger bakom initiativet. Gruppen består av 15 kvinnor i skivindustrin under ledning av Meg Harkins, vice marknadschef på Roc Nation. Voices in Entertainment möttes för första gången på måndagen, och på onsdagen skickade de ut ett brev där de bjöd in nominerade och gäster att delta i kampanjen.

Stora namn som Kelly Clarkson, Cindy Lauper och Lady Gaga har sagt att de kommer delta i kampanjen, liksom galans värd, den brittiska komikern och Carpool Karaoke-programledaren James Corden.

Musikindustrin har varit relativt tyst

Samtidigt som Me too- och Time’s up-uppropen fått enorm uppmärksamhet internationellt, och lett till att flera mäktiga män i Hollywood har störtats efter övergreppsanklagelser, så har den amerikanska musikbranschen påfallande få vittnesmål och avslöjanden.

Det kan ju helt enkelt bero på att färre övergrepp sker i musikbranschen än i filmbranschen, men många menar tvärtom att det snarare beror på att branschen är så mansdominerad att få vågar sticka ut hakan.

Enligt tidningen The New York Times var bara nio procent av 899 nominerade de senaste sex Grammygalorna kvinnor, och av personerna bakom de senaste årens topplaceringar på den amerikanska Billboardlistan är hela 78 procent män. Antalet kvinnliga producenter bakom topplistans hits är så lite som två procent.

Talade offentligt om övergrepp

Arrangörerna av Grammy Awards kommer själva inte organisera något nummer som tar ställning, men uppträdandet av artisten Kesha, som kommer framföra sin ballad Praying tillsammans med bland andra Cindy Lauper, anses i sig vara ett sätt att uppmärksamma frågan.

Kesha satte redan 2014 fingret på övergrepp i skivindustrin när hon offentligt anklagade sin producent för övergrepp.

Grammy-galan äger rum natten till måndag svensk tid på anrika Madison Square Garden i New York.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.