Noomi Rapace i rollen som Lisbeth Salander och författaren David Lagercrantz. Foto: Pressbild/SVT

Inga fler Millennium-böcker för David Lagercrantz

Uppdaterad
Publicerad

Han har sagt ja och han har sagt nej, men nu har han bestämt sig. Det blir inga fler Millenniumböcker för David Lagercrantz. Hans tredje bok, The girl who lived twice, blir hans sista.

– Nu är det definitivt slut, säger David Lagercrantz.

Tidigare har Lagercrantz varit öppen för att skriva ännu fler böcker i serien. Men i SVT-programmet Min sanning gör han nu klart att det inte blir en enda Millenniebok till för hans del.

– Ja, nu är det definitivt slut. Jag har velat och sagt en massa dumma saker, men nu är det så in åt helvete klart, säger David Lagercrantz.

”Vill inte fastna i en serie”

Millennieprojektet har varit en ”underbar resa” som gett honom mycket.

– Den här sista boken har varit så häftig. Men jag vill inte bli en författare som fastnar i en serie, säger han.

Det var år 2013 som David Lagercrantz fick uppdraget att skriva en fjärde bok i Stieg Larssons uppskattade Millennium-serie om Mikael Blomqvist och Lisbeth Salander. Sedan dess har han skrivit tre böcker: Det som inte dödar oss från 2015, Mannen som sökte sin skugga från 2017 och boken med den engelska titeln The girl who lived twice som ges ut i sommar.

”Borra i mig själv”

I Min Sanning berättar David Lagercrantz för programledaren Anna Hedenmo att huvudpersonerna i hans nästa projekt kan komma att ligga närmare honom själv och hans egen personlighet.

– Jag börjar nog bli tillräckligt gammal för att borra i mig själv. Jag älskar ju de här två personerna: Mikael Blomqvist som är stabil och rejäl och så Lisbeth Salander som är som flinta, som slår tillbaka. David Lagercrantz är den mest sköra och hopplösa person man kan tänka sig. Neurotisk och depressiv. Jag vill närma mig den karaktären. Eller inte just jag, men en karaktär som är besläktad, säger han.

Hela intervjun med David Lagercrantz visas i SVT2 och SVTPlay den 30 december

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.