Gunilla C Carlsson (S) och Cecila Magnusson (M). Foto: Uppropet för den fria scenkonsten/TT Bild/SVT.

Inga löften om höjda anslag till fria scenkonsten

Uppdaterad
Publicerad

Dubblerade anslag till fria scenkonsten står högst upp på uppropet från bland andra Teaterförbundet. Men Socialdemokraterna och Moderaterna vill inte lova bort några extra pengar.

Teaterförbundet, Danscentrum och Teatercentrum presenterade i våras ett upprop för den fria scenkonsten. Och det var det uppropet som låg till grund för dagens debatt mellan Cecilia Magnusson (M) och socialdemokratiska Gunilla C Carlsson från riksdagens kulturutskott.

Uppropet omfattar totalt fem punkter. Den första punkten, och också den som debatten kom att kretsa mycket kring, handlar om en fördubbling av anslagen till den fria scenkonsten, som bedrivs utanför institutioner som Dramaten och landets stadsteatrar.

Kulturnyheterna i Almedalen 2014

– Vi skulle behöva fördubbla stödet för jag är övertygad om att det fria kulturlivet skulle behöva den extra resursen för att kunna utvecklas ytterligare, slår kulturutskottets ordförande Gunilla C Carlsson fast under debatten.

Önskemål: Ökad kulturbudget överlag

Men när Kulturnyheterna träffar Gunilla C Carlsson efter debatten så är ökade anslag inget som hon kan garantera efter ett eventuellt maktskifte till hösten.

– Jag skulle vilja ha en ökad budget för kulturområdet överhuvudtaget. Men det finns ändå en del områden som man har noterat och det här området behöver mer resurser.

Så det är ett prioriterat området inom kulturen?

– Jag kommer att ta mig med detta som ett av flera prioriterade områden inom kulturen, men den fria scenkonsten är en viktig förutsättning också för institutionerna ute i landet. Och för mig är kultur i hela landet en viktig fråga.

Så du lämnar inga garantier för att en S-ledd regering skulle dubblera anslagen?

– Nej, jag får ju ta med mig det i budgetdiskussionerna. Men jag hoppas att jag får igenom det!

Inga löften från M

Inte heller Cecilia Magnusson var beredd att göra några utfästelser om ökade anslag för den fria scenkonsten om Alliansen får förnyat förtroende av väljarna i september.

– Det skulle vara att ljuga de här människorna med deras förväntningar rakt upp i ansiktet. Jag tar med mig detta budksap och deras förväntningar in i förhandlingarna om skattemedlen. Men sedan är det självklart att kulturen behöver mer anslag, säger Cecilia Magnusson till Kulturnyheterna.

Uppropet för den fria scenkonsten

Fördubbla anslagen

Tydliga kriterier

Scenkonst till alla elever

Stärk arrangörerna

Stöd kulturskaparna

Uppropet i sin helhet finns att läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturnyheterna i Almedalen 2014

Mer i ämnet