Foto: SVT

Linus Sandgren vann Oscar för Bästa foto

Uppdaterad
Publicerad

Linus Sandgren tog hem den åtråvärda Oscarstatyetten för bästa foto i ”La la land”. I Aktuellt berättade han om glädjen över priset – men även om den plågsamma stunden när man felaktigt gav ”La La Land” pris för bästa film.– Det var jättehemskt för våra producenter, säger Linus Sandgren.

Förväntningarna inför årets Oscarsgala var stora på ”En man som heter Ove”, som nominerats i kategorierna bästa mask och smink och bästa utländska film.

Men ”En man som heter Ove” snuvades på statyetterna i båda kategorierna, då ”Suicide Squad” tog hem statyetten för bästa mask och smink och ”The Salesman” vann priset för bästa utländska film.

Det gick däremot bättre för Linus Sandgren, som vann priset för bästa foto i filmen ”La la land”. Och den svenske fotografen var rörd när han tog emot priset på scenen på Dolby Theatre.

– Den här filmen var gjord med så mycket kärlek, sa Linus Sandgren och tackade huvudrollsinnehavarna Emma Stone och Ryan Gosling och La La Lands regissör Damien Chazelle.

”Kameran skulle kännas som en karaktär”

Det är verkligen jätteroligt, säger Linus Sandgren till SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt när hon träffade honom dagen efter galan.  

Vad tror du det är i ditt fotoberättande som berörde juryn?  

– Jag vet inte, men jag tror att det är en kombination av att vi jobbar poetiskt och fantasifullt med filmen och att det bidrar till att den eskapism som är filmens avsikt. Tanken var att kameran skulle kännas som en karaktär i filmen, säger Sandgren. 

”Otroligt jobbigt”

Eftersom han satt i publiken så blev också han ögonvittne till den stora förvirringen som uppstod när La La Land utropades till bästa film, trots att priset egentligen tilldelats Moonlight.   

– Det var jättehemskt för våra producenter eftersom de fick hålla sina tal och det måste ha känts otroligt jobbigt för dem. Jag träffade dem efteråt och de hade inga problem med att Moonlight vann, men att det blev ett sådant antiklimax måste ju ha varit jobbigt.

Hur firade du?  

– Det var ju den klassiska middagen efteråt, det var jättefin mat och otroligt häftigt sedan gick vi på efterfest med teamet.  

Läs mer: Linus Sandgren om ”La la land”

Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet, säger i ett pressmeddelande efter Oscarsvinsten att hon är stolt över Sveriges filmarbetare.

– Nu har Linus Sandgren gjort det som Sven Nykvist gjorde för 34 år sen. Vi vet ju också att det finns så många andra namn bland svenska fotografer som bara väntar på att upptäckas internationellt. Grattis Linus.

Och galans värld Jimmy Kimmel passade i samband med prisutdelningen på att ge Donald Trump en känga då han i en kommentar till Linus Sandgren anspelade på den amerikanske presidentens minst sagt uppmärksammade uttalande om Sverige förra veckan.

– Linus, jag beklagar det som hände i Sverige i går kväll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.