Plácido Domingo i en uppsättning 2009. Foto: AP/TT

Ingen Plácido Domingo på New Yorks operascen

Uppdaterad
Publicerad

Operastjärnan Plácido Domingo drar sig ur alla kommande framträdanden på Metropolitan Opera i New York, The Met. Avbokningen kommer efter det att Domingo förra månaden anklagades för att ha sextrakasserat flera kvinnor.

Metropolitan säger i ett uttalande att ”Plácido Domingo har gått med på att dra sig tillbaka från alla framtida uppträdanden på The Met, med omedelbar verkan”.

På onsdagen har The Met premiär på en uppsättning av Giuseppe Verdis ”Macbeth”, där Domingo skulle framträda i huvudrollen. The New York Times skriver att flera medarbetare The Met har ifrågasatt Domingos medverkan och operahusets inställning till sexuella övergrepp.

I fjol stängde operan av dirigenten James Levine för att denne 2016 polisanmälts av en man för sexuella övergrepp.

Anklagades i augusti

Plácido Domingo anklagades i augusti för att ha sextrakasserat flera kvinnor. Sammanlagt 20 kvinnor har vittnat om övergreppen. AP:s granskning av den 78-årige spanske sångaren har tidigare lett till att konserter i bland annat Philadelphia och San Francisco har ställts in.

Sedan anklagelserna blev offentliga har Plácido Domingo dock uppträtt i Ungern och Österrike och har flera inplanerade konserter i Europa de kommande månaderna.

Nekar till alla anklagelser

Stjärntenoren nekar till alla anklagelser. I ett separat uttalande säger Domingo att det var han själv som frivilligt avbröt samarbetet med The Met.

”Vid närmare eftertanke tror jag att min medverkan i den här uppsättningen av 'Macbeth' skulle överskugga det hårda arbete mina kolleger har utfört såväl på som bakom scenen. Därför har jag bett om att få dra mig ur och tackar ledningen för The Met för att ha tillmötesgått min önskan”, skriver stjärnan.

Han konstaterar att generalrepetitionen häromdagen därmed blir hans sista på The Mets scen, där han debuterade för över 50 år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.