Soran Ismail, ståuppare och radioröst. Foto: TT/Erik Mårtensson

Ismail: ”Som neutral är man uddlös enligt min mening”

Uppdaterad
Publicerad

Snart tystnar Soran Ismail i P3-programmet Morgonpasset. Han måste göra ett uppehåll för att kunna tycka till om exempelvis SD.

Soran Ismail och Caroline Pouron, programchef för P3, har kommit överens om att han inte ska medverka som programledare i Morgonpassets sändningar från och med den 25:e februari tills höstens riksdagsval är förbi.

– Sveriges Radio och Soran Ismail är överens om att han tar en ”timeout” under valbevakningen. Han kommer att fortsätta som programledare för Morgonpasset direkt efter att valet är avgjort, säger programchefen till Kulturnyheterna.

”Det är främst rasismen som är min motståndare”

I en debattartikel i Expressen ger Soran Ismail sin bild av sitt politiska engagemang och bekräftar att han var delaktig i beslutet att försätta sig i karantän.

I samma text ger han dock skarp kritik till tanken om opartiskhet som alltså är anledningen till hans tillfälliga avstängning.

”Att dessutom inbilla sig att Sveriges Radio, bestående av en samling tänkande individer vilka utgör en mängd redaktioner inom områden såvitt skilda som humor, familjeunderhållning och samhälle, verkar utifrån en absolut neutralitet är för mig helt obegripligt. Är det ens eftersträvansvärt. Som neutral är man uddlös enligt min mening.”

”Du kan hålla käften om du vill”

I sin podcast ”Till slut kommer någon att skratta” förklarar Ismail hur samtalet om karantänen lät;

– De var ju såhär: ”Du kan hålla käften om du vill”. Men då sa jag att ”nej, det kan jag faktiskt inte”. Så vi får göra såhär nu. Jag är i karantän, helt enkelt. Jag har skrivit under kontraktet för hela året, men jag får inte jobba, säger Soran Ismail.

Ber om ursäkt

Caroline Pouron säger att Ismails engagemang inte fungerar på SR i dessa valtider:

– Soran har ett stort intresse för Sverigedemokraterna och han tar ställning i den politiska frågan. Detta vill Soran fortsätta att göra under valbevakningen, vilket inte är möjligt med Sveriges Radios regler.

Lotta Mossberg, som är ansvarig utgivare för P3 och P4, har tidigare talat i media om Soran Ismails relation till Sverigedemokraterna. Nu ber hon om ursäkt för sina påståenden, i ett pressmeddelande:

”Uttalanden i media av mig som 'Soran har sagt att han vill mörda Sverigedemokraterna' och 'Soran propagerar mot Sverigedemokraterna' är olyckliga, felaktiga och jag vill verkligen be om ursäkt för dessa formuleringar” säger Lotta Mossberg.

Inte portad från SR

Soran Ismail gör sitt sista avsnitt av Morgonpasset på länge nu på söndag. Under ”karantänen” får han medverka i Sveriges Radio-program, men inte i rollen som programledare.

Kulturnyheterna har sökt Soran Ismail för en intervju, men han hänvisar till uttalandet som gjorts av Sveriges Radio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Petningar från SR

Mer i ämnet