Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Författaren Ingvild H. Rishøi är aktuell med ny novellsamling på svenska. Foto: Per Nilsson

Ingvild H. Rishøi: ”Att ha en hamster var bara tragedi”

Publicerad

Norges litterära stjärna är tillbaka med sin andra novellsamling på svenska. “Historien om fru Berg” handlar om barnets utsatthet och är döpt efter författarens tidigare hamster.

– Hamstrar förekommer inte så ofta i noveller så jag har skrivit en hel novellsamling uppkallad efter en hamster, säger Ingvild H. Rishøi till Kulturnyheterna.

Novellsamlingen innehåller fem noveller om utsatta barn och struliga föräldrar. Den första kretsar kring hamstern fru Berg som ska fylla saknaden av en frånvarande mamma. Men djuret som snart dör blir tvärtom en plågsam påminnelse om allt det som barnen saknar.

– Jag har själv haft en hamster som hette fru Berg och det var bara tragedi. De rymmer, bits och slåss. De är våldsamma djur, säger Ingvild H. Rishøi. 

Hittade sitt sätt att skriva på

”Historien om fru Berg” gavs ut på norska 2011 men först nu på svenska i översättning av Marie Lundqvist. För Ingvild H. Rishøi var det med den som hon hittade sitt särskilda sätt att skriva på.

Hon debuterade som författare 2007 med novellsamlingen “La sta”. På svenska introducerades hon först 2019 genom novellsamlingen “Vinternoveller” av det då nystartade Flo förlag.

Med kortromanen “Stargate – en julberättelse” från 2021, fick hon sitt stora genombrott. Boken som blivit en enorm succé, anspelar på flickan med svavelstickorna och ska snart bli film.

Astrid Lindgren – fast för vuxna

Ingvild H. Rishøi har hyllats för sitt sätt att skildra ämnen som fattigdom, alkoholism och utsatthet genom barnens perspektiv.

Hon blandar ofta vardaglig realism med en känsla av magi, vilket gjort att hon liknats vid en Astrid Lindgren för vuxna.

– Det är den bästa komplimang jag kan få. Hon är en mästare.

Referenserna till Lindgren finns där på flera sätt, genom karaktärernas namn och ibland även deras handlingar.

– Jag har läst Astrid Lindgrens böcker och känt att det nästan är mina upplevelser. De ingår i allt som är jag, säger Ingvild H. Rishøi.

I klippet hör du mer om Ingvild H. Rishøi noveller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.