Gwilym Lee (Charlie Nelson), Manjinder Virk (Dr Kam Karimore) och Neil Dudgeon (kommissarien John Barnaby). Foto: Pressbild/ITV

Inte längre helvitt i ”Morden i Midsomer”

Uppdaterad
Publicerad

Manjinder Virk spelar den nya rättsläkaren i långköraren ”Morden i Midsomer”. Hon blir den första icke-vita skådespelaren i en ledande roll i serien sedan starten 1997.

Manjinder Virk, vars föräldrar kom till Storbritannien från Indien på 70-talet, ska spela Dr Kam Karimore och gör Neil Dudgeon (kommissarien John Barnaby) och Gwilym Lee (Charlie Nelson) sällskap från och med nästa säsong av den populära deckarserien.

Beskedet om Virks medverkan kommer några år efter att seriens dåvarande producent drog på sig hård kritik efter att ha sagt att avsaknaden av etniska minoriteter i ”Morden i Midsomer” beror på att ”det inte skulle vara en riktig engelsk by med dem. Det skulle bara inte funka”.

Producenten Brian True-May fortsatte sedan med att konstatera att:

– Vi är engelskhetens sista utpost och det är något jag vill bevara.

Inte långlivad

Brian True-May blev efter det inte långlivad som producent för serien, och ”Morden i Midsomer” blev också ganska snart mindre etniskt homogent. Men det är alltså först nu i samband med att Virk får rollen som rättsläkare som en av seriens ledande karaktär blir icke-vit.

Säsong 18

Manjinder Virk och det övriga filmteamet håller just nu på med inspelningen av den artonde säsongen av serien.

Säsongen kommer att omfatta sex avsnitt och ta upp ämnen som kidnappning, cykeltävlingar och UFO-spaningar över det blodsprängda grevskapet Midsomer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Kultur
Mer Nyheter