Ljumna omdömen från utlandet. Foto: Ludvig Andersson/Universal

Så tycker omvärlden om Abbas nya album

Uppdaterad
Publicerad

De internationella mediernas mottagande av Abbas första studioalbum på 40 år har varit blandad, men överlag ljummen. Kritikerna enas dock i att jullåten Little things är albumets sämsta spår.

”No thank you for the music”, lyder brittiska The Guardians omdöme, som anser att löftet som de ”fantastiska två första singlarna” gav inte infrias. Särskilt skeptisk är recensenten mot jullåten Little things. ”Ett brott mot vett och sentimentalitet”.

Amerikanska musiktidningen Pitchfork är desto mer positivt inställd: ”Keep an eye on Dan”, No doubt about it”, och ”Don’t shut me down” är några av de bästa melodierna i år – vagt oförutsägbara och helt självklara när man väl hört dem.

”Borde ha varit en EP”

I Australien har Abba-manin varit stor, men Sydney Morning Heralds kritiker är inte så imponerad.

”Voyage borde ha varit en EP med fyra spår. Då hade vi kunnat säga 'Thank you for the music' och mena det”.

Spanska El País är försiktigt positiv:

”Det bästa man kan säga är att Voyage verkligen låter som Abba. Det är som om tiden frusits 1982 och gruppen varit opåverkad av alla musikaliska trender de senaste 40 åren.”

”Värdigt avslut”

I grannlandet Norge är Verdens gangs kritiker ljummen:

”Med en samlad levnadsålder på 296 år hade det naturligtvis varit hopplöst naivt att förvänta sig att Abba ska knuffa musikhistorien så mycket som en millimeter i någon riktning”.

Tyska Musikexpress kallar skivan ”ett värdigt avslutningskapitel” och skriver att Abba-comebacken tryggt placerar sig ”mellan kommersiell kitsch och perfekt pop”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.