Hör Fredrik Reinfeldts ”recension” av nya Abba-skivan. Foto: TT /SVT

Fredrik Reinfeldt om Abba: ”De bär Sveriges signum”

Uppdaterad
Publicerad

Fans över hela världen har väntat otåligt på nattens albumsläpp.

En av dem är tidigare statsminister Fredrik Reindfeldt.

– Jag gick upp tidigt i morse och lyssnade, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Fredrik Reinfeldt säger sig ha lyssnat på Abba under hela sitt liv. I rollen som statsminister blev musiken ofta ett samtalsämne vid utlandsbesök.

– Jag minns när jag var på en konferens i Kina och vi var bjudna till en kulturafton. Kulturaftonen gick ut på att man skulle hedra varje land med en ceremoni. Det blev en stor Abbaorkester.

Han säger att Abba hjälpt till att sätta Sverige på kartan – kanske bättre än några andra svenskar.

– Abba bär vårt signum och har gjort under väldigt lång tid. Det gäller även i världspolitiken. Jag tror inte att många runt om i världen kan lista särskilt mycket som är svenskt. Abba kommer nog högst upp i de flesta fall.

– När andra melodier handlar om ”riv världen och gör revolution” så handlar det här (Abba)mycket mer om livet och relationer och känslor.

”Ett statement”

Som statsminister förespråkade Fredrik Reinfeldt höjd pensionsålder. Att gruppen nu gör comeback efter 40 år väljer han att tolka som en tydlig signal: åldern har ingen betydelse.

– Jag tycker det är ett statement som jag känner djup respekt för: fyra personer på andra sidan sjuttiostrecket gör detta och får världens uppmärksamhet. Vi har förmåga långt upp i åren och ska inte gömmas undan.

Hör Fredrik Reinfelds ”recension” av nya skivan i klippet: ”Fantastiskt att lyssna till två 70 plus-damer som sjunger med en enorm och fantastiskt volym”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.