Ur BBC-serien Gentleman Jack och intimitets-koordinator Malin B Erikson. Foto: BBC & SVT

Efter #metoo: Hon ska övervaka sexscener i teatervärlden

Publicerad

HBO har det redan. BBC och Netflix också. Och nu blir Riksteatern först i Sverige med att anlita en intimitets-koordinator till de svenska scenerna. Arbetsuppgiften är att övervaka hur intima scener och sexskildringar ska genomföras.

– I ett manus är allt oftast rätt detaljerat beskrivet, men så kommer en intim scen och där står det bara ”hångel”. Ja, och vad är då hångel? Det är där jag kan gå in, säger Malin B Erikson till Kulturnyheterna.

Ett konkret resultat av metoo-uppropet i skådespelarskrået hösten 2017 är Malin B Erikson. Hon är Sveriges första intimitets-koordinator efter att Riksteatern nu inlett ett samarbete med henne. Arbetsuppgiften är att övervaka och diskutera hur intima scener ska genomföras.

– När man läser ett manus är allt oftast rätt detaljerat beskrivet, men så kommer en intim scen och där står det bara ”hångel”. Ja, och vad är då hångel? Det är där jag kan gå in. Det är viktigt att det finns ett ramverk för både skådespelare och regissör kring vad som gäller för en intim scen, säger Malin B Erikson till Kulturnyheterna.

Arbetar med samtycke

Malin B Eriksons uppgift är att, precis som en stunt-koordinator övervakar våldsamma scener på film och tv, koordinera scener som innehåller intimitet, nakenhet eller simulerat sex.

Först diskuterar Malin B Erikson regissörens vision för scenen, sedan arbetar Malin B Erikson vidare tillsammans med skådespelarna.

– Istället för att det står ”en kyss” går vi igenom varje steg och varje moment i den kyssen. När vi har gjort det går vi in på det vi kallar samtycke där skådespelarna kommer överens om var de kan bli berörda och var de kan beröra. Sedan går vi igenom de fysiska momenten, sedan lägger vi på det emotionella momenten och slutligen texten.

Större konstnärlig frihet

Malin B Erikson arbetar efter etiska riktlinjer för intima scener på scen och film, som tagits fram av Ita O’Brien, som har arbetat som intimitets-koordinator för stora HBO- och Netflixsatsningar. Ju tydligare koreografi, desto tryggare känner sig skådespelarna, menar Malin B Erikson.

– Skådespelarna har mer utrymme att faktiskt spela och gå in i en karaktär. De kan gestalta den karaktären utan att tänka att: ”nu ska vi improvisera och göra den här kyssen”, allt är redan koreograferat, säger Malin B Erikson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.