Invigning för kontroversiellt ”Martyrmuseum”

Uppdaterad
Publicerad

Utställningen ”Martyrernas museum” undersöker varför människor är beredda att dö för sin sak. Historiska martyrer som Sokrates och Rosa Luxemburg blandas med samtida terrorister som självmordsbombarna i Bryssel. Något som fått bland annat den danska kulturministern att rasa. 

Utställningslokalen ligger i Köpenhamns gamla slakthusområde. I dag finns här mest barer och hamburgerställen, men fabrikslokalerna inhyser nu även landets för tillfället mest kontroversiella konstutställning. 

Bakom projektet står konstnärsgruppen ”The other eye of the tiger” (TOETT)  tillsammans med teatern Sort/Hvid och dess konstnärlige ledare Christian Lollike. Lollike som för några år sedan uppmärksammades för sin uppsättning av Breiviks manifest ”Manifest 2083”.

Vill hitta martyrskapets rot

”Martyrernas museum” säger sig vilja utforska vad en martyr är: vad begreppet betytt historiskt och vad det betyder idag . I lokalen finns därför bilder av självmordsbombarna från Bryssel i mars, Ibrahim och Khalid el-Bakraoui, sida vid sida med Rosa Luxemburg och Sokrates.

– På somliga platser uppfattas de som frihetskämpar, på andra som terrorister. Det är intressant att undersöka, säger konstnären Ida Grarup Nielsen, medlem i TOETT.

– Det spännande med martyrer är att det finns något som lockar djupt nere i oss. Att människor går i döden för sin tro, vad det än är. Det är också intressant att begreppet har förändrats och använts så olika över tid, säger konstnärskollegan Henrik Grimbäck.

Väcker debatt i Danmark

Men ämnet är känsligt. Politikern Diego Gugliotta (Venstre) anser att ”Martyrernas museum” legitimerar och glorifierar terrorism och har därför polisanmält konstnärerna.

Partikollegan, kulturminister Bertel Haarder har i sin tur fördömt utställningen och beskyllt den för att vara historielös.

I samhällsprogrammet Deadline i DR2 kallade Haarder kombinationen historiska martyrer och samtida terrorister för ”fullständigt absurd”. ”Man är totalt historielös och okunnig om man jämställer Rosa Luxemburg med dessa bestialiska mördare”.

Henrik Grimbäck menar att de båda politikerna missförstått utställningens syfte.

– Det handlar inte om att sympatisera med terrorister. Det är ett försök att se människor från den ståndpunkt de har och spegla det samhälle vi lever i.

Utställningen har öppet fram till den 10 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.