Iransk skådespelare i exil höll manifestation på Göteborg filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen höll Göteborg filmfestivals juryordförande Zar Amir Ebrahimi en manifestation i en av festivalens biografer. I samband med den svenska premiären av ”Subtraction”, vars huvudrollsinnehavare Taraneh Alidoosti nyligen fängslats, rullade en lång lista med namn på iranska kulturarbetare och studenter som fängslats på bioduken.

Skådespelaren Zar Amir Ebrahimi spelar huvudrollen i Ali Abbasis film ”Holy spider”, är juryordförande på Göteborgs filmfestival och höll under tisdagen en manifestation på festivalen.

För Kulturnyheterna berättar hon om hur hon ser på sina många år i exil från hemlandet Iran.

Göteborgs filmfestival 2023

– Det är en sorglig historia. Man tvingas lämna sin historia sitt land sin familj sina nära och kära, sin karriär. Det är så svårt att börja om från under noll. Men även om jag var traumatiserad så kan jag säga det nu, efter 15 år. För 15 år sedan hade jag ingen kontakt med mina känslor, säger Zar Amir Ebrahimi och fortsätter:

– Jag förstod inte att jag var traumatiserad. Jag försökte bara hitta min plats i exil.

Uppmanar till protest

Zar Amir Ebrahimi flydde från den iranska diktaturen 2008. Till Kulturnyheterna säger hon att hennes egen inställning till exilen har varit avgörande:

– Jag accepterade det som en chans. När man ser exilen som en möjlighet så uppskattar man den.

Idag är Amir Ebrahimi en av proteströrelsen ”Women, Life, Freedom”:s starkaste internationella röster. Under sin manifestation på Göteborgs filmfestival uppmanade hon publiken att skriva under ett upprop framtaget av Art Culture Action Association – en grupp av konstnärer, författare och kulturarbetare.

Uppropet stöttar det iranska folket och kritiserar den iranska regimens våld och förtryck.

Läste 173 namn

Gruppen Art Culture Action Association har sammanställt en lista på konstnärer, filmskapare och konststudenter som fängslats, torterats eller släppts mot borgen efter att den pågående revolutionen startade. På listan står 173 namn, som Zar Amir Ebrahimi läste upp i slutet av manifestationen.

Utöver Amir Ebrahimi medverkade även skådespelarna Sofie Gråbøl och Gizem Erdogan, regissören Nahid Persson samt Göteborg Film Festivals konstnärlige ledare Jonas Holmberg på scen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgs filmfestival 2023

Mer i ämnet