Ryan O’Shaughnessys bidrag visades inte i kinesisk tv. Foto: TT

Irland och Albanien klipptes bort i Kina – nu agerar EBU

Uppdaterad
Publicerad

De kinesiska tv-tittarna fick inte se två av bidragen i den första av de semifinalen i årets Eurovision. Varför? I Kina är det inte tillåtet att visa samkönade par eller någon som bär tatueringar.

De två bidragen som inte visades i kinesisk tv ska ha varit Irlands och Albaniens, skriver ESC today.

Det irländska bidraget, som framförs av Ryan O’Shaughnessy, visar två manliga dansare som bland annat håller hand på scenen. De stränga kinesiska lagarna om censur innebär att man inte får visa samkönad kärlek i tv.

Eurovision Song Contest 2018

Albanien ska däremot ha strukits ur Mango TV:s sändning eftersom sångaren Eugent Bushpepa och en gitarrist i hans band är tatuerade. Det är över gränsen för vad som får visas enligt en ny lag i Kina.

Eugent Bushpepas tatuerade arm klarade inte censuren. Foto: TT

EBU gjorde uttalande

Semifinalen sändes med fördröjning i Kina vilket gav bolaget möjlighet att plocka bort de delar ur programmet som inte passade.

På torsdagskvällen gick Europeiska radio- och tv-unionen EBU ut med att det kinesiska tv-bolaget Mango TV inte kommer att tillåtas visa torsdagens semifinal eller den stora Eurovision-finalen på lördag. Detta eftersom de hade censurerat sin sändning av den första semifinalen, som ägde rum i onsdags.

Såväl Irland som Albanien gick vidare till finalen som sänds på lördag i SVT, där alla bidrag kommer att visas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2018

Mer i ämnet