Irländsk folkmusik blandas med modern dans

Uppdaterad
Publicerad

Den kritikerrosade föreställningen ”Rian” gästar Dansens hus i Stockholm, Kulturnyheterna var med på repetitionen. 

Koreografen Michael Keegan-Dolan, konstnärlig ledare för dansteatergruppen Fabulous Beast, som han också grundade. Har tillsammans med sångaren Liam Ó Maonlaí, åtta dansare och fyra irländska folkmusiker skapat en föreställning som blandar irländsk folkmusik med modern dans.

Baserat på musikalbum

Hela föreställningen är baserad på ett av Liam Ó Maonlaís album, vid namn just Rian.

Namnet betyder avtryck eller spår på iriska och alla låtar är på det irländska ursprungsspråket, som talas av cirka 70.000 personer på Irland.

Själva dansföreställningen har de dock arbetat fram gemensamt, genom improvisation, tillsammans med dansarna.

– Efter frukost så började vi spela, jag hade ett piano och spelade i fyra, fem timmar. Varje dansare dansade en låt med mig och vi gick djupare och djupare in i ett språk mellan musikern och dansaren, säger Liam Ó Maonlaí.      

Tredje världsturnén

Den från början improviserande ensemblen har vid det här laget skaffat sig en viss rutin, då föreställningen är inne på sitt tredje år av världsturné. I höst åker föreställningen dock hem till Irland, hemmaplan för de båda skaparna.

Dansarna kommer visserligen från hela världen, men de båda herrarna bakom Rian är irländare har den traditionella irländska folkmusiken en stor plats i föreställning. Något som framförallt Liam Ó Maonlaí har bidragit med.  

– Michael hade inte arbetat med irländsk folkmusik alls, medan jag hade spenderat mycket av min tid med den musiken. Men han hade hört något som jag gjort och vi träffades och jag kände att jag verkligen kunde arbeta med den här killen, säger Liam Ó Maonlaí.

Fyra år senare fortgår arbetet, och på frågan om det fortfarande är roligt svarar Liam Ó Maonlaí kort och gott, ja.

Se hela inslaget ovan. ​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.