Bono utlädd till scenfiguren MacPhisto Foto: U2gigs.com/TT

Bono dissar Jimmie Åkesson – gjorde Hitlerhälsning på scen

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas framgångar har inte gått U2:s frontman Bono förbi. Under bandets konsert i Paris i söndags nämnde han det svenska valet, och gav en satirisk känga åt Jimmie Åkesson, skriver svenska fansajten U2.se.

I ett mellansnack, iklädd rollen som sin djävulsliknande scenfigur MacPhisto, berättade sångaren belåtet att han nyligen har besökt Sverige. Han beskrev svenskarna som tråkiga, men att de ”börjat upptäcka sin ariska potential”.

– Jimmie Åkesson! Jag gillar honom. Han har gjort så bra ifrån sig i valet i dag. Jag älskar val! Jag älskar den här nyheten. Jag älskar fester (eller partier) som spårar ur, sade han enligt U2.se.

I samband med att Bono uttalar Åkessons namn, lyfter han handen i en Hitlerhälsning.

MacPhisto, som har vissa likheter med djävulens tjänare Mefisto i Faust-sagan, dök först upp på U2:s konserter i början av 90-talet. Bono, som är känd för sin politiska aktivism, har använt figuren för att häckla sin samtid.

”Förvånar inte”

Kulturnyheterna har sökt Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson. SD:s informationschef Henrik Gustafsson svarar i ett mejl:

”När svenska kändisar uppenbarligen inte har någon verklighetsförankrad uppfattning om oss och vårt parti, förvånar det mig inte att läget är än värre hos en person som Bono. Det är alltid beklagligt när människor sprider felaktiga uppgifter om ett politiskt parti – oavsett vilket parti. Primärt vänder jag mig emot den polarisering och den stigma många människor ägnar sig åt, kända som icke kända personer.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer