Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här inviger de ett monument över en död glaciär Visa alla (3)
Visa alla (3)

Minnesmonument över Islands första döda glaciär

Uppdaterad
Publicerad
Islänningar och klimatforskare har tagit farväl glaciären Okjökull som de senaste åren smält och försvunnit. En plakett och en ovanlig begravningsceremoni sänder ett budskap till framtiden om hotet mot glaciärerna.

På minnesmärket, skrivet  av författaren Andri Snær Magnason, står det att ”Okjökull är den första isländska glaciären som förlorat sin status som glaciär. Det här monumentet är en påminnelse om att vi vet vad som händer och vad vi måste göra”.

I dag är tio procent av Islands yta täckt av cirka 400 stora och små glaciärer, enligt Islandsuniversitetets glaciologiska institut.

”Ett brev till framtiden”, står det i guldbokstäver på den lilla mässingsskylten. Foto: Jeremie Richard/AFP/TT

De flesta av dessa riskerar att försvinna inom 200 år – vilket är en tydlig effekt av den globala uppvärmningen, säger klimatforskaren och meteorologen Michael Tjernström vid Stockholms universitet till TT.

– Vi ser att nederbörden ökar under vintern, men i högre grad i form av regn i stället för snö. Glaciärernas tillskott på vintrarna blir mindre, och avsmältningen ökar i takt med att somrarna blir varmare, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet