Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir har skrivit kriminalromanen ”Reykjavik” tillsammans med Ragnar Jónasson. Foto: TT

Islands statsminister har skrivit deckare: ”Alla skriver böcker här”

Publicerad

Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir har tillsammans med en av landets främsta spänningsförfattare Ragnar Jónasson skrivit kriminalromanen “Reykjavík”. De båda skulle ha besökt Stockholm i samband med lanseringen av boken, men fick ställa in på grund av risken för vulkanutbrott på Island.  

Katrín Jakobsdóttir är Islands statsminister sedan 2017 och partiledare för Vänsterpartiet – de gröna. Förutom det är hon litteraturvetare i grund och botten och har studerat kriminalromaner.

Deckarförfattaren Ragnar Jónasson träffade hon när de båda satt i juryn för att utse landets bästa översatta kriminalroman.

Det var han som kom fram med förslaget om att skriva en bok ihop, vilket Katrín Jakobsóttir då tyckte lät som en bra idé.  

– Jag hade egentligen aldrig planerat att hålla det löftet. Men när pandemin slog till och allt förändrades bestämde vi oss på något sätt för att försöka skriva den här boken på kvällarna, under de tider då jag annars skulle ha varit i möten och gjort saker som inte var tillåtna under pandemin.  

”Alla bär en bok i sitt hjärta”

Att en sittande statsminister skriver och lanserar en roman samtidigt som hon leder landet menar Katrín Jakobsdóttir inte är är något som förvånar islänningarna.  

– Vi har ett talesätt på Island, att varje person bär åtminstone en bok i sitt hjärta, säger Katrín Jakobsdóttir.

Island har nämligen en lång tradition av bokälskare. Ungefär var tionde islänning får en bok publicerad under sin livstid och räknat per invånare trycker dom fler böcker än något annat land i världen. 

– Alla visste ju om mitt intresse för kriminalromaner, om mina studier och allt det där innan. Så att skriva är något som förväntas göra här – inte bara politiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.