Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon kan du höra Isons nya musik, och hur det är att gå solo efter 20 år med Fille. Foto: Eva Hultstrand/SVT

Ison om att göra musik utan Fille: ”Konstigt”

Publicerad

Efter 20 år med Fille går rapparen Ison solo och släpper EP:n Tronen. Musiken kom till efter en period där Ison tappat gnistan, och liksom många andra deppat ner sig.

– Jag ville förmedla en känsla av styrka. Många gånger ser man sig själv på en lägre nivå än man är. Det handlar om att göra världen till sin tron, säger han.

Ison och Fille är kanske Sveriges mest folkkära hiphop-duo. Med glimten i ögat har de skildrat livet i förorten och förmedlat en känsla av ”vi mot världen”. När Ison Glasgow efter 20 år går solo har han försökt hitta något eget, nära.

– Jag har fokuserat på att slipa mina låttexter och verkligen träffa människor, säger han.

”Många deppar ner sig”

Soundet på EP:n kan beskrivas som retro jämfört med mycket av musiklandskapet inom genren idag.

– Jag kan inte riktigt konkurrera med den där unga energin och den där hårdheten men det jag kan konkurrera med är ett unikt sound som sticker ut. Alla går till höger och då går jag vänster, säger han.

Han vill förmedla en känsla av styrka, att hitta drivkraften och självkänslan trots motgångar. Något han tror att många kan behöva känna just nu.

– Artistlivet är halvt borta, människor förlorar sina jobb och många deppar ner sig, som jag själv har gjort.

Kommenterar debatten om Yasin

Kämparanda och humor är något Ison (och Fille) även sedan tidigare förknippas med, med texter om att inte ge upp trots svårigheter. De har också tagit ställning mot vapenvåld genom låten Lägg ned ditt vapen. En låt vars bakgrund är att de själva förlorade en vän som sköts ihjäl.

Men även om hans egen musik är ganska långt ifrån den nya vågen av svensk gangstarap så uppskattar Ison många sorters strömningar inom genren, även gangstarap. Och hans åsikt är tydlig i debatten som präglat de senaste veckorna, efter att Yasin prisades för sin musik samtidigt som han misstänks för brott.

– Folket fick bestämma och han vann, det är inte mer med det. Den här sortens musik och debatter har funnits länge och Yasin är inte den första. Man ska inte lägga ansvaret på en artist utan han har kreativ frihet att uttrycka sig, precis som jag.

I videon kan du höra lite av Isons nya musik, och hur det är att gå solo efter 20 år med Fille.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer