Israel tillsätter en kommitté för att utreda det misstänka missbruket av spionprogrammet Pegasus. SVT:s korrespondent Frida Björk på plats i Israel. Foto: Joel Saget/TT/SVT

Israel ska granska missbruk av spionprogram

Uppdaterad
Publicerad

Israel tillsätter en kommitté för att utreda det misstänka missbruket av spionprogrammet Pegasus.

– Israel står under internationell press eftersom regeringen godkänt att programmet sålts till olika länder och regimer, säger SVT:s korrespondent Frida Björk.

Så många som 50 000 personer kan ha blivit avlyssnade av det israeliska spionprogrammet Pegasus, det visar en granskning som gjorts av flera medieredaktioner runt om världen. De telefonnummer som misstänks ha avlyssnats tillhör bland annat politiker, journalister, människorättsaktivister och advokater.

– Företaget säger själva att när man köper det så förbinder man sig att bara använda det mot terrorister och kriminella personer. Men de uppgifter som har läckt ut visar att det är betydligt fler personer som har varit övervakade av programmet, säger Frida Björk.

NSO group, företaget bakom Pegasus, skriver i ett uttalande till The Guardian att de själva inte har tillgång datan som deras kunder kunder samlar in och att de med hänsyn till kontrakt och nationell säkerhet inte kan bekräfta eller dementera vilka kunder de har.

Internationell press på Israel

Det internationella trycket på Israel att utreda rapporterna om missbruk av programmet är högt och landet har nu tillsatt en kommitté för att ta reda på vad som har skett.

– Igår meddelande regeringen att det nationella säkerhetsrådet ska tillsätta en kommitté som ska granska vad det är som egentligen har hänt och hur man kan verifiera att programmet har missbrukats, säger Frida Björk.

Trycket på den israeliska regeringen är högt eftersom det krävs tillstånd från dem för att få sälja programmet.

– Israel står under internationell press eftersom regeringen godkänt att programmet sålts till olika länder och regimer, säger Frida Björk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.