Gettymuseet i Los Angeles krävs på 2000 år gammal staty. Foto: Ric Francis/TT & J Paul Getty Museum

Italien kräver tillbaka 2000 år gammal skulptur

Uppdaterad
Publicerad

Gettymuseet i Los Angeles måste lämna tillbaka en 2 000 år gammal bronsskulptur till Italien. Det har den italienska högsta domstolen beslutat, rapporterar The Guardian.

Skulpturen hittades av fiskare utanför Pesaro i Italien 1964 och bytte ägare flera gånger innan den för 40 år sedan köptes av det amerikanska museet. Prissumman för ”The Getty bronze” var närmare 36 miljoner kronor.

Italienska myndigheter hävdar att verket, som troligen är skapat av den grekiske konstnären Lysippos mellan 300 och 100 före Kristus, illegalt smugglades ut ur Italien. Tvisten om skulpturen har pågått sedan 1989.

Gettymuseet motsätter sig domstolens beslut. ”Statyn är inte och har aldrig varit en del av det italienska kulturarvet. En slumpmässig upptäckt av italienska medborgare gör inte statyn till ett italienskt objekt”, skriver Lisa Lapin, kommunikationsansvarig på museet, i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.