Foto: Pressens Bild/TT

Italien stoppar utlån av Da Vinci-tavla

Publicerad

Louvren kan få klara sig utan Leonardo da Vincis centralverk Den vitruvianske mannen när man firar konstnärens 500-årsjubileum. Tavlan skulle lånas från Italien inför utställningen som invigs den 24 oktober, men en italiensk domstol har tillfälligt stoppat lånet, skriver La Repubblica.

Den italienska gruppen Italia nostra (Vårt Italien) har argumenterat för att Leonardo da Vincis berömda målning Den vitruvianske mannen, som nu finns i Venedig, är för ömtålig för att flytta på och kan bli skadad av ljuset på Louvren. Tavlan kan bara visas korta perioder och Italia Nostra menar att den kan behöva bli undanhängd så länge som ett årtionde efter utlånet.

För att stoppa planerna har man hänvisat till en särskild lag som reglerar utlån av konstverk.

Den 16 oktober ska dock den nytillsatte kulturministern Dario Franceschini argumentera i domstolen för att det redan finns en överenskommelse – Italien ska i gengäld få låna målningar av Rafael vars 500-årsjubileum firas nästa år.

Under den förra italienska regeringen uppstod en konflikt med Frankrike om utlånet av da Vinci-verk från Italien till Louvren, med ledamöter från högernationalistiska Lega som pådrivande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer