Foto: SVT

”Jag önskar att låten inte behövde finnas”

Uppdaterad
Publicerad

En känslosam Jamala mötte pressen efter vinsten. Med tårar i ögonen berättade 32-åringen om en sång hon önskar inte hade behövt finnas, efter en seger som gör både den och sångerskan själv historiska.

Ombytt från sina scenkläder och iklädd något som såg ut att vara en traditionell Krimtatarfolkdräkt, mötte Eurovision-vinnaren 2016 Susana Jamaladyovna – Jamala –  pressen efter att hon kammat hem segern i en av de mest spännande omröstningarna i ESC:s historia.

Allvarlig stämning

Jamala kom in tillsammans med sitt team till tonerna av vinnarlåten ”1944”. Glad och märkbart rörd, men det var också en ganska allvarlig stämning hos vinnardelegationen. Stundtals hettade det också till politiskt som då en journalist från Ukraina som presenterade sig som en ”krimtatar” frågade om Jamala, som nu är halvöns största hjälte, vill se att nästa års tävling hålls i ”ett fritt Krim”?

Eurovision Song Contest 2016

– Jag vill se att tävlingen hålls i Ukraina. Var vet jag inte men i Ukraina, svarade Jamala och duckade från en politiskt het potatis.

En journalist uttryckte också sin oro över att nästa års värdland inte hamnar högt på listan bland de länder i Europa som anses vara HBTQ-vänliga och undrade om HBTQ-fans kan känna sig trygga i Ukraina nästa år. En fråga som Jamala snabbt och kort svarade:

– Ja, absolut, absolut.

Jämförde sin smärta med Förintelsen

Jamala berättade också om smärtan hon känt när hon skrivit låten. En smärta som hon vet att andra europeér kan känna igen sig i. Hon nämnde att hon haft soundtracket till filmen ”Schindler´s list” som inspiration när hon skrev ”1944”, och jämförde den smärtan och deportering som krimtatarer utsatts för med Förintelsen.

– Jag önskar att den här låten inte behövde finnas, att jag inte hade behövt skriva den, sa Jamala när hon fick en fråga om sin familj som hon dedikerat låten till och som utsattes för deporteringen av Sovjetunionen under 40-talet.

På frågan om varför hon tror att Europa just valt att rösta fram henne som vinnare sa hon:

– Jag var säker på att om man är lugn, talar från sitt hjärta och säger sanningen, så kommer folk att lyssna och bli berörda.

”Jag är så tacksam”

Innan vinsten var hennes sa hon till Måns Zelmerlöw att om hon vinner så har Europa verkligen förstått henne och hennes personliga berättelse.

– Jag är så tacksam. Publiken var så varm och välkomnande och hela det här evenemanget har varit så välskött och fått mig att känna mig så välkommen. De var en stor ära för mig att få de här minuterna på scenen och ett stort ansvar som jag nu har fått från Europa – att de har röstat på mig – och att jag är deras vinnare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2016

Mer i ämnet