Malena Ernman – en mångsysslande hovsångerska. Foto: Elisabeth Frang

”Jag överglänste Dylan”

Publicerad

Lucka nummer 15 döljer en av Sveriges största artister, som sa ifrån mot sexismen i sin bransch i år.

Hej Malena Ernman! Hur harditt år 2012 varit hittills? Betyg mellan ett och tio?

-Fantastiskt! Jag är tacksam och glad över att få jobba så mycket som jag gör. Jaghar fått en ny, stor publik både utomlandsoch hemma. Tio poäng.

Julkalendern 2012

Vilket ögonblick kommer du alltid ta med digfrån året som gått?

– Detroligaste som hände yrkesmässigt var den stora popfestivalen i Bretagne, Frankrike[Festival des Vieilles Charrues, reds. anm], med Bob Dylan. Tidningsrubrikerna sa att jag överglänsteDylan.

Vilkenvar din roll i kulturåret 2012?

– Underdog,för att jag håller på med klassiskmusik. Jag har en extremt stor publik som det inte talas om, och enutsåld julshow. Jag är en underhuggare, men det är jag van vid.

När var du riktigt stolt över dig själv?

– Jag ärstolt över att jag fixar en bra kombo av karriär och familj utan att något blirlidande. Jag dansar, spelar teater och producerar själv, och att bara ställasig på scenen och sjunga är ganska enkelt. Det är det runt omkring som är detsvåra.

Vilken kulturdebatt har varit mest spännande 2012?

– Den om operasexismen[som Ernman uttalade sig i med ett mycket minnesvärt citat, reds. anm.]. Den gick lite överstyr.

– Jagtänker på hur kvinnor behandlas utomlands, och Sverige är mycket bättre. Det ärbara vi som kan ha den debatten. Sverige är ledande i jämlikhet, och alla andraländer har mycket att lära. Vi har ingen hierarki på samma sätt här, utan ärväldigt bra på att samarbeta. Det är luddigt vem som bestämmer och vem som ärchef eller kompis.

– Det tog femtioår innan Berlinfilharmonikerna anställde en kvinna. Men det var inte märkbart.De lever på som det alltid har varit.

Vilken var din bästakulturupplevelse i år?

– Spotify. Gratis musik är lika med fantastiskt. Det är bra närman jobbar, och finns jullåtar på piano. Det är en otrolig källa att ösa ur, förframtida projekt och för allt man ska lära sig.

Vad händer i ditt liv nästa år?

– Jag kommer vara mycket utomlands – till exempel i Zürich och Barcelona. Och så ska jag spela in en ny skiva, i Sony Classics studio i Sibirien.

Om Malena Ernman

Ålder: 42 år

Bor: I Stockholm

Yrke: Operasångerska (mezzosopran) med titeln hovsångerska. Har även sjungit pop och musikaler och vann Melodifestivalen 2009

Aktuell med i år: Turnerande julkonsert, operan La donna del lago i Wien, konserter på Dalhalla m.m.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julkalendern 2012

Mer i ämnet