Rickard Söderberg leder Opera-sing-a-long på Stockholms pridefestival. Foto: Julia Lindemalm/Sveriges Radio

”Jag ska uppvigla till storsång”

Uppdaterad
Publicerad

Anne Sofie von Otter och Rickard Söderberg håller allsång i opera på Stockholms pridefestival. ”Opera är larger than life, det är likadant med Pride” säger Rickard Söderberg.

Om en dryg vecka drar Stockholms pridefestival igång. Det innebär premiär för konceptet allsångsopera, som arrangeras av Sveriges Radio P2.

Det är Rickard Söderberg, senast känd från Melodifestivalen, som kommer att leda storsången.

– Jag älskar allsång och nu blir det till riktig, hardcore musik dessutom. Inget ”Rönnedal”, utan Verdi och Carmen! Det blir läckert att föra in i den här musikgenren bland all Donna Summer och YMCA, säger Sjöberg.

”Larger than life”

Kopplingen mellan pridefestival och opera tycker han är uppenbar.

– Opera är larger than life, det är likadant med Pride. Alla operor handlar om kärlek och rätten att älska – med livet som insats. Och det är precis exakt samma sak som Pride handlar om, säger Söderberg.

Anne Sofie von Otter gästar

Mezzosopranen Anne Sofie von Otter kommer att vara med som gästartist. Det hela kan bli ett sätt att sänka trösklarna till operan, tror Rickard Söderberg.

– Många tänker nog att det är svårt och läskigt. Men efteråt kanske någon går och köper en biljett till Operan. Sen kanske den sitter där i publiken och sjunger med. Tills den blir utslängd, då, säger Söderberg.

Svårt att sjunga snyggt

Hans viktigaste tips till den som är ovan vid operasång är att slappna av, andas lugnt och uttrycka sina känslor.

– Det är ingen risk att det låter hemskt, så länge det finns hjärta med. Först tar man ett glas champagne, sen bara kör man. Det är ändå skitsvårt att se snygg ut och sjunga samtidigt. Jag ska uppvigla till storsång! säger Rickard Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.