Se Jakob Hellman framföra nya låten ”Jag kan inte säga hejdå till dej”. Foto: SVT

Lyssna på Hellmans första singel – på 31 år

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Hellman slog igenom 1989 med debutalbumet ”...och stora havet”. Det blev en stor succé och har till och med utnämnts till århundradets bästa svenska album. Först nu är det dags för en uppföljare.

31 år har gått sedan Jakob Hellman släppte sin hittills enda fullängdare – ett album som fått kultstatus. Nu släpper han en singel från den efterlängtade uppföljaren som ska komma i början av nästa år.

Komiskt mycket om döden

Det finns musikaliska likheter mellan debuten och nya skivan, men låttexterna handlar inte längre om försmådd kärlek.

– Den uppehåller sig vid döden ganska mycket. Nästan komiskt mycket om man tittar på låttitlarna, fast på ett glatt och segrande sätt, säger Jakob Hellman.

Kunde inte lägga av

Singeln som släpps är en dubbelsingel, men första spåret är just en sådan låt som handlar om döden, även om Hellman tycker om att han kan sjunga den ”på olika plan”.

– Jag kan sjunga den om en gammal kompis som kan vara jobbig ibland men vi har varit vänner så länge så jag kan inte säga hejdå. Det kan handla om döden, om närstående. Och det är klart att man kan dö fast jag accepterar inte att det är slut, jag kommer sedan, jag säger inte hejdå. Men det kan också vända sig till min publik: Jag kunde inte lägga av.

Se Jakob Hellman framföra ”Jag kan inte säga hejdå till dej” exklusivt för Kulturnyheterna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.