Jan Guillou har hamnat i blåsväder efter en krönika i Aftonbladet. Foto: Pontus Lundahl / TT

”Jan Guillou förolämpar judar”

Uppdaterad
Publicerad

Hård kritik mot Guillou efter krönika om ”överdriven” oro för antisemitism.

En krönika av Jan Guillou om antisemitism i Sverige har väckt starka känslor i veckan. I texten, med namnet ”Den svenska politiska debattens helvetesrum”, hävdar Guillou att oron för en växande antisemitism i Sverige är överdriven.

”För dem, som vill framställa Sverige som ett antisemitiskt snarare än islamofobiskt land, är varje lögn och överdrift ett av det höga ändamålet helgat medel”, skriver Guillou, som menar att det är islamofobin som är det stora samhällsproblemet i Sverige.

Han skriver också att vittnesmål från judiskt håll om kraftig oro är överdrivna, och att Willy Silberstein och Paulina Neuding, som båda vittnat om att flera svenska judar i deras omgivning överväger att flytta till Israel, ljuger om sina iakttagelser.

Efter publiceringen mejlade Willy Silberstein Aftonbladets chefredaktör Jan Helin och frågade om tidningen ”tänker fortsätta att publicera krönikor som förringat rasism mot judar, där personer som kämpar mot rasism, bl a jag själv, utmålas som lögnare och där jag anses förtala mitt land (tongångar som normalt hörs från högerextrema) när jag pekar på antisemitism i Sverige”, skriver Silberstein på sin facebooksida.

Hård kritik

Krönikan har stött på hård kritik. I en krönika i Svenska Dagbladet beskriver kulturjournalisten Harry Amster Guillous text som en förolämpning mot svenska judar.

”Jan Guillou har passerat all anständighets gräns. I en tid när goda krafterbehöver enas gör Guillou allt i sin makt för att ställa grupp mot grupp”, skriver journalisten Amanda Björkman i Dagens Nyheter.

I tisdagens Aftonbladet riktade även ledarskribenten Karin Petterson kritik mot tidningens egna krönikör:

”Det Guillou gör är att be oss välja. Anser man att det finns ett utbrett hat mot muslimer i Sverige kan man inte samtidigt oroa sig för växande antisemitism”.

Blandade omdömen

Även i sociala medier har reaktionerna varit mestadels negativa.

”Det finns en särskild plats i kvällstidningarna för män som passerat bäst före-datum. Jan Guillou är Aftonbladets egen Ulf Nilson”, skriver Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, på Twitter.

”Judarna ljuger, antisemitismen är en myt. Rasism är bara felsägningar. Guillou är riktigt, riktigt äcklig idag”, twittrar journalisten och författaren Daniel Goldberg.

Några skribenter har dock ryckt ut till Guillous försvar.

”Veckans viktigaste text har Jan Guillou skrivit”, skrev Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, på Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet